Utesäsongen är i princip här. Här kommer lite fina trädgårdstips för dig med gräsmatta, trädgårdsland, uterum eller växthus – eller alltihop.

Växthus_Odla_114_Alu_Glas_Marian_Simonsson_Miljö_04

Det är för sent på året för att driva upp dina egna tomat- och chiliplantor. Men det är förstås inte för sent att hinna få egna tomater och egen chili i sommar. Köp färdiga plantor, plantera om dem och vårda dem enligt konstens regler. Det blir nästan samma sak, och du slipper förstås en del pyssel.

Men nu när säsongen startar på allvar finns det förstås massor av vettiga grejer att hitta på. Vi har snackat med Jean-Pierre Morales som är trädgårdsmästare på Granngården och en riktig odlingsentusiast. Kanske kan du plocka upp och göra något av hans tankar?

Utnyttja uterummet! Ett uterum är ett fantastiskt alternativ för dig som inte har ett växthus. Här trivs nästan allt du odlar, särskilt växter som vill ha mycket ljus och stabil värme – som chili. Har du ett uterum i västerläge? Grattis, det är perfekt för fikonodling som behöver förhållandevis lite sol. Ett fikonträd är dekorativ inredning i ett uterum.

Så blir gräsmattan fin. Gödsla den nu på våren. Du får gärna gödsla fler gånger under året men det är viktigt med den här första gången. Mattan kanske har det lite kämpigt efter vintern och behöver hjälp för att växa sig grön och fin. Dressa mattan med sand eller dressjord minst en gång per säsong.

Varde ljus! Det finns flera appar som hjälper dig att mäta så att dina älsklingar får tillräckligt mycket ljus. En luxmeter för telefonen är kanske inte exakt, men den ger en fingervisning. Ljus är viktigt och solen är bäst. Solen slår även den bästa LED-varianten, som dessutom behöver watt och driver elkostnad. Men bra växtbelysning gör underverk i vissa lägen. En chiliplanta som fått tillräckligt med ljus och värme ger kanske frukt i slutet av maj, istället för i augusti.

Koll på trenderna. Chili har varit de senaste årens största odlingstrend. Chili är lika med snygga färggranna frukter, mycket betalt för insatsen, och sen är den förstås sjukt användbar i nästan all matlagning. Nummer två på trendlistan är inomhusodling där olika former av vattenodlingar har kommit starkt. Du vill också ha tillgång till egen fräsch sallad direkt från köksbänken! En tredje trend är egenodlade grönsaker, som hänger ihop med både mat- och ekotrenden. Bubblare är ätliga blommor. Krasse är ett fint och ätbart blickfång som blir pepprig och fin i tillexempel sallader. Ringblomma kan du använda i både sallad och efterrätter.

Ta ut örtsvängarna! Har du odlat enkel timjan och vanlig mynta tidigare så är det kanske dags att testa lite nya varianter. Citrontimjan kan vara kul och marockansk mynta är ett måste för dig som vill kunna svänga ihop en äkta Mojito till trädäcket en sommarkväll.

Inte alla frö i samma påse. Det finns de som lyckas med en mångfacetterad örtträdgård genom att bara hälla i lite random fröer i en odlingslåda. Men olika örter kräva olika jobb. Timjan, lavendel, rosmarin och salvia är medelhavsväxter som ofta hamnar i fuktig och kraftigt gödslad jord i Sverige. Det är inte så lyckat. Tänk när du häller din köpa jord i en pallkrage? Då kan du trycka ner knytnäven i jorden utan ansträngning. De här örterna behöver jord som är tyngre. Köp lera och blanda med jorden. Eller ta jord från ditt land och lägg till lite pimpsten. Se till att örterna får mycket sol, gärna i söderläge, och låt dem torka ut mellan vattningarna. Mynta och gräslök klarar mindre sol och fuktigare jord.

Få ditt olivträd att överleva. Olivträd mår bra utomhus under sommarhalvåret. De tycker inte om att stå inne i lägenheter där de har det för torrt, får för lite ljus och för mycket värme. När vinterhalvåret kommer så ska de stå som kallt som möjligt, utan att temperaturen går under noll. Då ska du också vara försiktig med vattning, eftersom för mycket vatten gör att de ruttnar. Ett olivträd övervintrar mycket bra i ett svalt uterum, kanske med ett påslakan över sig.

Var snäll mot ditt fruktträd. Bäst är att beskära dem under sensommar och höst. Det här är lite av en konst, men du fixar det själv. Se till att det blir lite luftigt och var noga med att klippa ner till grenkragen. Lämna inga stumpar. Stumpar torkar ut och det blir inte bra. Låt sedan trädet växa ut och ta plats på bredden. Då får du mer frukt.

Låt mattan blomma! Har du en öppen yta som du inte riktigt vet vad du ska göra med? Och inte vill skaffa perenner för tre tusen spänn? Bearbeta jorden, ge den lite fukt – och strö över en ängsblandning. Sår du nu i månadsskiftet har du en mysig blomsteräng senare i sommar.

Bli med växthus! Har du redan ett så grattis! Växthus låter dig lyckas med dina odlingar på ett sätt som är svårt att uppnå annars. Tomat, chili och paprika mår extra bra i växthus (och funkar väldigt bra också i uterum). Slanggurka är rentav svårt att lyckas med om du inte har växthus. Grejen med växthus är inte att det kan bli supervarmt mitt på dagen, det där kan man reglera. Grejen är snarare en optimal dygnsmedeltemperatur.

Jo, du ska visst gödsla! Beställer du chilifröer från någon hemsida så kan det stå att plantorna inte behöver särskilt mycket näring. Jean-Pierre Morales och ett gäng andra erfarna chiliodlare hävdar bestämt att lite gödsel och ofta – kanske vid varje vattning – i själva verket gör underverk. Men överdosera inte. Står plantorna i ekojord kan det vara extra fint med lite särskild chilinäring.

Vilken jord ska jag ha då? Jord är ganska förlåtande och innehåller mycket näring. Fråga hos din handlare vad som passar till just det som du tänker dig att odla. Proffsodlare odlar chili, paprika och tomat i både vatten, kokosfiber eller stenull. Jorden kräver lite mindre insats och är som sagt förlåtande, men det går lite långsammare och det blir något mindre frukt.

Min sköna böna! Förstås vill du ha lite koriander i en kruka nånstans. Tillgång till koriander och annat färskt gott är mumma för varje hemmakock. En balkong lämpar sig utmärkt för örter och tomat. Proffsen i Holland kan få ut 80 kg på en tomatplanta, medan din balkongplanta kanske ger dig max 8 kg – men varje hemmaodlad tomat är en smakupplevelse om man jämför med de mer urvattnade varianterna i livsmedelsbutiken. Men sedan – ta gärna ut svängarna! Bönor är trendigt och tacksamt.

Växthus_Odla_98_Alu_Kanalplast_Cecilia_Larsson_Miljö_05

Och du? Kolla in det här läckra växthuset i trä!

Prenumerera på Drömhemmet

Diskutera