Att från grunden bygga om en 50 år gammal bastu och dusch i en källare är sannerligen en resa - med massor av hållplatser. Men när tåget bromsar in på slutstationen (eller rumpan träffar laven för första gången i 85 graders värme) ja då kan jag konstatera att resan var väldigt mycket mer spännande än målet. Fast målet är å andra sidan helt underbart!

Har du också en gammal, gisten och gulnad bastu från 60 och 70-talet? Kanske är den fylld av gamla Elanskidor, flyttkartonger och backar med LP-skivor från förr? För mig var det inte så utan den gamla bastun stånkade på flera gånger i veckan och vi njöt av värmen men led av skicket. Att basta är underbart och därmed basta. Men till saken hör ju att även sinnet behöver sitt för att skapa den fulländade svettningen. Bastun från 1968 (för övrigt skribentens födelseår) var helt enkelt bedrövligt ful och allt annat än skön att vistas i. De gamla furubänkarna (lavarna) var spruckna och bjöd emellanåt på ofrivilliga stick i bakpartiet när man skulle resa sig, ljuset var både otillåtet och skumt, golvet utom räddning och känslan av ubåtsliknande isolation total. Insikten slog till som en bastu-sten på lilltån. Livet är för kort för dåliga bastupplevelser!

Bryter ner innan vi bygger upp

demontering.jpg

Dags för demontering

49 år efter att den gamle trotjänaren väckts till liv i källaren sattes kofoten i rörelse och torrt splitter från bastuväggar och uttorkad isolering flög genom luften. Äntligen! Något innan det gamla basturummet förvandlats till ett gapande hål, klinker knackats upp och ett mindre lastbilssläp med skräp lämnat fastigheten… gick vi lös med full kraft… på internet. På bara några timmar hade vi lärt oss allt om hur en bastu ska byggas upp (igen), hur den ska isoleras, vilka material som kan väljas, hur en bra ventilation fungerar, hur vackert den kan belysas och vilken elinstallation som behövs. Med nyvunnen insikt och kunskap var det dags att börja tänka på återuppbyggnaden.

Från webben till verklighet på några klick

50 år gammal isolering.jpg

Bort med 50 år gammal isolering.

Att pussla ihop en komplett inredning med allt vad det innebär är verkligen en baggis 2017. På nätet finns åtskilliga leverantörer av bastuprylar, av olika märken, och kvaliteter. Med glädje hamnade vi till slut hos den svenska bastustoltheten Tylö från Halmstad. Ok lite dyrare än andra alternativ men med känslan av högre kvalitet och snyggare stil. 30 000 kronor senare landade ett rejält lass på garageuppfarten och ”återuppbyggnaden” kunde påbörjas. Nu tog resan en mer konstruktiv riktning och med det gled mungiporna uppåt dag för dag.

Återuppbyggnadens många svängar

bastu ny.jpg

Rivet och återuppbyggt!

Fyra duktiga hantverkare, en elektriker och så skribenten som projektledare. Så såg teamet ut som förvandlade ett gapande hål till en oas för njutning, för alla sinnen. Tre veckor senare stod en helt ny upplevelse klar i 70-tals-villans källare. Lika fint eller finare än i reklamen och med dimbara LED-belysningar, glasdörr, underbart vacker aspinredning och klinkergolv och en dusch från paradiset. Trodde vi att det skulle bli så annorlunda och bra? Nej… det vågade vi inte tro på. Var det värt mödan, pengarna och alla säkerligen tusen små beslut? Alla dagar i veckan… kanske i resten av mitt liv, rent av!

Gamla duschen.jpg

Gamla och nya duschen. Mosaic i duschen.jpg

Att tänka på vid renovering av bastu

  • Planera noga HUR du ska använda din bastu – lyft blicken – kanske ska du ”möblera” om bastun? Fastna inte i den gamla formen.
  • Tänk på ventilationen – kanske behöver den förbättras – med ex ett luftinsläpp under aggregatet som inte fanns innan? Samt förstås utluft… kanske med elektrisk fläkt?
  • Tänk på ljuset – det finns fantastiska LED-belysningar, dimbara och för placering under, bakom, eller runt bänkarna.
  • Musik? Planera in två lågt placerade högtalare i väggen, kan addera magiska stunder av avkoppling. Tyvärr glömde vi detta.
  • Glaspartier och glasdörrar ger en ny rymdkänsla som sällan fanns på 70-talet. Stanna inte vid glasdörr… tänk glasparti bredvid dörren.
  • Aggregat – glöm inte att det finns aggregat som även ger ånga… det är nya tider även för aggregaten.
  • Storlek på bänkarna. Tänk längd som gör det möjligt att ligga raklång och vila på laven OCH glöm inte djupet på bänken. Tips kan vara att ha en bredare lav uppe och smalare nere. Tyvärr missade vi också detta.

Kostnad material renovering (utöver hantverkare)

  • Ny aspinredning tak och väggar: 12 000 kr
  • Nytt aggregat 8kw Tylö. 4 500 kr
  • 2 lavar i asp, 204 cm långa och 41 cm djupa. 4 000 kr
  • Ryggstöd asp: 1 200 kr
  • Dörr i glas: 3 500 kr
  • Isolering: 1 500 kr
  • 2 ggr LED belysning: 2 500 kr med transformatorer
  • Golvklinker: 2 000 kr

Summa material bastu: 31 200 kronor. Nedlagd tid hantverkare för både bastu och duschrum: 120 h. Total kostnad för hela bastu- och duschutrymmet cirka 95 000 kronor.

färdig relaxhörna.jpg

 

 

 

 

Diskutera