Ett stort uterum med pulpettak under en balkong? Det går om man bara tänker till lite. Emma Olsson och Andreas Jonsson i Åby tänkte till många gånger inför sitt första uterumsbygge. Här får du deras bästa tips i punktform.

I mitten av 1970-talet flyttade ett gäng statliga verk till Norrköping. Hit kom Sjöfartsverket och Migrationsverket och mängder av jobb. Någonstans skulle alla bo och rätt många hamnade i Åby, i ett stort och klassiskt 70-talsområde med radhus och 1,5-plansvillor.

aby6.png

Hit flyttade Emma Olsson och Andreas Jonsson för 3,5 år sedan. De är en del av den nya generation som börjat flytta in på senare år. En generation som förändrar och förnyar. Det är tillexempel vanligt att det byggs uterum till bostäderna som tidigare bara hade traditionella altaner.

Emmas och Andreas vinterbonade uterum på 30 kvadrat sticker ut. Inte bara för att det är tämligen enormt och rymmer både matdel och tv-del. Det är också snillrikt konstruerat.

– Balkongen ville vi behålla, trots att vi nästan aldrig använder den. Den vilade på tre pelare. Den mittersta pelaren var verkligen i vägen. Den hade begränsat hela uterummet, förklarar Emma. 

– Vi fick riva balkongen och bygga taket och sedan bygga upp balkongen igen. Vi lastade av mittpelaren med en kraftig balk, säger Andreas.

Nu har innertaket i uterummet två olika utseenden. Det är platt där balkongen huserar och en smula kupolaktigt där det sticker iväg fyra meter ut i trädgården, som har en cykelväg och en allmänning som grannar. Det är lummigt och grönt och insynsfritt när man tittar åt det hållet. I buskaget på andra sidan cykelvägen rinner Pjältån.

aby3.png

– Det var det vi fastnade för när vi tittade på huset, att det var grönt och fint här och inte låg mitt inne i smeten. Det är ostört, fast det ligger mitt i en stor samfällighet med 150 hushåll. 

Huset var litet, 107 kvadrat. Nu är det betydligt större. Det 30 kvadratmeter stora uterummet med vikpartier i trä är vinterbonat och paret använder det som ett vardagsrum. Ett vardagsrum som när som helst kan förvandlas till en stor altan med tak, när de öppnar upp i rummet.

– Vi har inga barn än, men om vi vill växa så kan vi det nu. Nu har vi två gemensamhetsytor. Uterummet ger oss mycket större möjligheter.

Att få uterummet att gifta sig med balkongen var en utmaning – men det fanns fler sådana längs vägen. Emma, som jobbar som förskollärare på ett föräldrakooperativ, och Andreas, affärs- och verksamhetsutvecklare på Elnätsbolaget i Linköping, blev flera erfarenheter rikare. 

aby5.png– Uterum bygger man inte på löpande band. Vi hade aldrig byggt något och det var många aha-upplevelser. Bara en sån sak som bygglovsgrejen var lite knepig. Kommunernas hemsidor är inte direkt anpassade för bygglovsansökningar. Vi fick en fråga vem som var vår kontrollansvarige? Eh, vad är en kontrollansvarig? Det var mycket runtomkring själva bygget som man fick hantera. 

Här bjussar Emma och Andreas generöst nog på några tankar och erfarenheter som kan vara användbara för dig som går i uterumstankar:

  • Har ni tänkt på uttag? Det var Andreas pappa, en rutinerad elkille, som ställde frågan: Har ni tänkt på elen? Du vill nog ha kablaget dolt och draget innan det blir tal om gips och innertak.
  • Hur vill du vädra? Emma och Andreas hade en vädringslucka i sovrummet och snodde den idén till uterummet. Den kanske inte gör underverk för temperatursänkningen en varm sommardag, men den gör luften behagligare att andas. När paret kommer hem från jobben en het sommardag kan det vara 40 grader i uterummet. Men nu har de vikpartier och då tar det bara en minut innan det är brukbart och behagligt.
  • Hur vill du inreda? Andreas och Emma är i uterummet om de inte är på jobbet. Där äts frukost, lunch och middag. Och det finns två bekväma fåtöljer att kolla på fotboll i. Andreas tar gärna plats framför tv:n och följer IFK Norrköping i allsvenskan.
  • Bygglovsfrågan. Här fanns det grannar som hade synpunkter på konstruktionen, vilket gjorde att bygglovet drog ut på tiden. Det var längre leveranstid på glaspartierna än det skulle ta att få bygglov. Så glaspartierna kom hem men blev liggande i ett halvår innan bygglovet blev klart (grannarna är för övrigt nöjda nu, när allt är färdigt…).
  • Har du en butik nära dig? Åk dit och kläm och känn! Andreas säger att de fick mycket lättare att bestämma sig när de varit och besökt Skånska Byggvarors inspirationsbutik i Norrköping. 
  • Har du planerat allt? Tänk tillexempel på att glaspartier är t u n g a. Du smäller kanske inte upp dem samma dag som de anländer. Var ska de stå så länge? Man flyttar inte gärna på dem hit och dit. 
  • Materialvalen. Emma och Andreas har tänkt att det ska vara enkla material som är lätta att städa av. Till golvet valde de tex ett ljuddämpande hitech-laminat där det enda som syns är en och annan död fluga. 
  • Temperatur och ljus! Paret har vänner med en nyfödd bebis, som har ett uterum med plasttak. Under de ljusaste sommardagarna kan bebisen inte vara med i uterummet, det blir för ljust. I Emmas och Andreas uterum med klätt tak är det ljust och behagligt ändå, tack vare de stora glaspartierna som kan vikas undan till 90 procent av totalytan. Den gamla tegelfasaden har de målat vit och nu utgör den en snygg, ljus fond mot huset.
  • Vad ska du komplettera med? Här ska det investeras i lamellgardiner för att kunna skugga av mitt på dagen när solen steker som mest. I höst blir det en braskamin i det ena hörnet, för ökad komfort och mysfaktor under de dagarna när solen verkligen inte steker in i uterummet.

aby7.png

aby8.png

Diskutera