Planering är A och O när du ska bli med uterum. Här berättar snickaren Tobbe Prütz vad du ska tänka på för att tjäna både pengar och tid.

Det lär inte finnas många hantverkarföretag i det här landet som byggt fler uterum än T Prütz Byggnads AB. Han säger att det är ganska vanligt att kunder gör små missar i planeringsarbetet.

– Det är aldrig några problem med själva uterummen, särskilt inte om man är van. Men det händer titt som tätt att kunder har beställt hem grejer som inte riktigt rimmar med hur det ser ut på plats. 

– Har man inte tänkt till ordentligt innan man beställt så kommer det att bli merarbete, och sådant kostar både pengar och tid. Var speciell uppmärksam på anslutningarna in till huset. Hur ska uterummet ansluta till takpannorna? Det är inte så kul om man mätt lite tokigt och tvingas ha takrännan i själva uterummet.

En annan sak att tänka på är hur uterummet gifter sig med det aktuella huset.

– Det har hänt att någon förälskat sig i ett uterum i en inspirationsbutik eller på bild, utan att tänka på hur det sedan matchar huset. Bäst blir det förstås om man anpassar uterummet efter huset.

Här kommer några andra stolpar att grunna en stund på för dig som ska bygga uterum:

  • Vill du ha skjutdörrar överallt? Har du då tänkt på att det kan bli svårt att möblera? Det är inte så dumt att satsa på en bröstning eller träpanel på ena sidan med skjutpartier ovanför. Då kan du möblera, men fortfarande öppna upp.
  • Trots att det finns ett väldigt brett utbud av standardmått så händer det att standardmåtten inte matchar tänkt bredd eller längd. Du kan behöva lägga in ett fast parti – men det kanske du inte ska vara så ledsen över. Ett fast parti kan innebär poänger för belysning och möblering. Läs här hur paret vid sjön Glan i Svärtinge resonerade innan och efter.
  • Hur ska eventuella dörrar öppnas? En felvänd dörr kan ställa till det rejält för funktionen i rummet.
  • Ska du ha golvvärme och hur ansluter du i så fall den? 
  • Var ska uttagen sitta? Det kan vara svårt att gömma strömkablar på ett riktigt snyggt sätt när uterummet väl är byggt. Samma sak med spotlights.
  • Vilken kanalplast väljer du? 16 mm kostar inte så hemskt mycket mer än 10 mm, men tar bort mer solvärme och dämpar regnljudet. 
  • I nästan alla fall funkar det med de många standardmått som finns att välja på. Men tänk till här. Ibland behöver man välja okapat och kapa själv för att det ska bli riktigt snyggt. 

– Just 16 mm kanalplast är något jag verkligen brukar rekommendera. Det kostar inte så väldigt mycket mer än 10 mm, men jag tycker det är en klok investering.

Hämta vår uterumskatalog

Diskutera