Ny månad och nya sysslor. Här kommer bra tips på hur du tar hand om din utemiljö när sommaren blir till höst. 

Växthuset

Rätt vad det här kommer den första nattfrosten och knackar på din dörr. Du vill flytta in dina exotiska växter i växthuset innan dess. Här kan du läsa om hur du övervintrar ett olivträd. Och vill du passa på att rengöra växthuset ordentligt efter sommaren så får du tips från en fönsterputsare här.

Kökslandet

Plocka det som är kvar. Ärtor och bönor kan du förvälla och sedan frysa in. Somligt ska du använda direkt, men en hel del passar sig också som inläggning. Har du testat att pickla kålrot? Spetsa gärna lagen med lite skivad ingefära och chili. Blir mumma till mycket! Lök kan du hänga på tork. Kom ihåg att allt som är ovan jord (utom kål och persilja) måste vara skördat innan första frosten.

Chiliplantorna

Det går utmärkt att övervintra chiliplantor. Välj de mest robusta och lyckade från årets säsong. Långa och rangliga har fått för lite ljus och kanske får hamna i trädgårdsavfallet. Ta in dina favoriter till en varm och ljus fönsterbräda. Plocka fröer från mogna frukter och lägg i ett kaffefilter så slipper du köpa nya till våren.  

Tomaterna

Har du tomater kvar? De kan ha svårt att mogna i växthuset nu när det blir kyligare. Men de mognar om du hänger upp dem på stjälken i ett ljus fönster där inne.  

Sista tomterna

De sista tomaterna kan ha svårt att mogna i växthuset. Då kan du plocka och hänga upp dem, gärna sittande på stjälken, i köksfönstret eller annan varm och ljus plats. De kommer att mogna efter hand.

Uterummet

Kan förstås behöva en översyn när det använts flitigt en lång het sommar. Kräver inte mycket underhåll, men med lite omsorg en skön helgeftermiddag så hjälper du det att må lite bättre. Läs gärna igenom de här fem enkla punkterna.

Plantera mera!

September är en finfin månad för nyplantering. Värmen är kvar i jorden, som är fuktmättad och dagarna är ofta klara och hyfsat varma. Sätt träd av olika slag, plantera nya bärbuskar i trädgården så har ni något gott att plocka redan nästa sommar. Klätterväxter får en succéartad start på våren om de planteras redan nu. Nu är också utbudet av växter stort och till vettiga priser på plantskolorna.  

 Gräsmattan

Du vill att mattan ska hålla sig grön så länge som möjligt in på hösten. Då är tricket att höja klipphöjden på klipparen och låta gräset vara lite längre än tidigare. Då står det emot kölden bättre och håller sig finare och grönare.

Var inte så noga!

Spara gärna en del löv i trädgården, både på gräsmattan och i rabatterna. Det ser kanske inte lika snyggt ut men maskarna drar ner löven under mark där de förmultnar och ger jorden ett grymt näringstillskott.

Fruktträden

Förvara äpplen svalt, mörkt och gärna lite fuktigt. Då håller de sig länge. Särskilt om du varsamt lägger dem ett och ett i ett papper. Jordkällare är optimalt men det är det ju knappast alla som har. Lägg dem i en låda som skyddar mot djur i ett skuggigt hörn av trädgården. En kylväska i frigolit är ett annat tips, särskilt när kylan börjar smyga sig på på allvar.  

Beskär!

Tidig höst är en bra tid att beskära träd och buskar. Gå ganska hårt åt äppelträdet. Var lite mer varsam med körsbär och plommon. Att släppa in ljus och luft i trädkronan är ett bra för nästa års befruktning.

Var pro-aktiv!

Nu planterar du vårblommande lökar. Plantera i väldränerad jord, tre gånger så djupt som löken är hög. Gödsla gärna lite med benmjöl och vattna ordentligt. Då är du tidigt ute när våren kommer igen!

Diskutera