Våren känns långt bort men det är nu du ska skrida till handling om du vill kunna odla i ett alldeles eget och nytt växthus när den kommer. Här kommer lite läsning så länge.

Den här texten ska handla om hur du tar hand om och lever med ditt växthus genom årets alla skiftningar. Det kan vara lite fint att gotta sig i sådant om du står i färd med att investera i ett den närmaste tiden. Men först två länkar som hör ihop med texten:

Den här handlar om hur du ska tänka inför ditt köp och vilken tid du ska räkna med att det tar att få det levererat och monterat.

Och i den här texten har vi samlat några bra citat från folk som redan gjort resan och står där med ett färdigt växthus. Håll till godo!

I följande små kapitel tar vi dig med på en växthusresa:

Året runt

Om du vill kunna utnyttja ditt växthus under hela året behöver du satsa extra pengar på uppvärmning. Värmeslingor i en gjuten grund är ett hett tips, men många nöjer sig med en värmare och frostvakt. Isolerplast (en del säger bubbelplast) med stora bubblor på insidan hjälper till. Komplettera med krukisolering som skyddar mot frost. 

2016-06-28 08.21.52.jpg

Ja, se det snöar 

Var uppmärksam på snöfall under vintern. Se till att få bort i synnerhet stora mängder blöt snö från växthusets tak och sidor. Den extra vikten kan annars ställa till med stor oreda och ett förstört växthus.

Skydda plantorna!

Det finns flera sätt att skydda det som växer och ge det gröna de där viktiga knuffarna av omtanke. En skuggardin skyddar växterna mot alltför starkt solljus, och fungerar dessutom som frostskydd. Det finns en mängd olika fiberdukar som skyddar mot insektsangrepp (och även mot kyla). Du kan också fästa isolerplast på insidan av växthuset som skydd. Så gör man ofta på vintern i professionella växthus. Men pass upp! När det blir riktigt varmt kan kondens bildas på bubbelplasten, och när den droppar på växterna kan det locka fram löss.

DSCF9101.jpg

Konservera värmen!

Ställa in ett par stora, mörka tunnor med vatten och låt dränka dem i solljus. Tunnorna fångar värmen, och släpper ifrån sig den igen på natten, och så blir temperaturen lite jämnare. Ett golv eller en vägg av tegel fungerar på samma sätt. När det blir kyligare ute kan du dela in växthuset i två avdelningar. Den ena delen kan isoleras för vinterförvaring av växter, medan den andra fungerar som ett kylrum. De allra flesta har inget behov av en extra värmekälla utom korta perioder tidigt på våren och sent på hösten. 

Värme från gödsel eller värmeslingor

På våren kan du använda hästgödsel till uppvärmning. Fyll botten på en odlingsbädd med 30-40 cm gödsel och halm. Två-tre veckor före plantering vattnas blandningen och trycks samman. Ovanpå den placerar du krukor eller ett lämpligt lager jord. Nu startar en process som avger värme och inom ett par dagar får jorden en bra temperatur. Gödslet avger värme i 6-8 veckor, och då har våren där ute hunnit göra resten av jobbet. Har du värmeslingor i en gjuten platta kan du ha dessa på under perioder med kalla nätter. Se om du kan sitta in en termostat för att reglera optimalt.

Växthus_Janssens_Helios_Moderne_PROD13_Drivhus_Svart_02.jpg

Att reglera temperaturen

De flesta plantor trivs bäst i ungefär 25-gradig värme på dagen, när det är gott om ljus. 15 grader på natten är ett annat bra riktmärke. Det är inte så lätt att uppnå dessa optimala förhållanden i ett växthus. Det kan bli för varmt på dagen och för kyligt på natten. Reglera temperaturen med tillexempel en växthusvärmare på 2 kilowatt med manuell termostat. Den är optimal för ett växthus med en basarea på 12 kvadrat. På de flesta modeller ingår ventilationsfönster, vilket hjälper dig att reglera temperaturen åt andra hållet. En automatisk fönsteröppnare är inställbar och öppnar upp när det börjar bli för varmt, ett smart tillval.

Ljus och skugga 

Ett skuggnät ger dig möjlighet att skugga växthuset helt eller delvis. Då skyddar du växterna mot eventuella värmeskador. Är det riktigt hett kan du duscha plantorna också, men vatten dunstar snabbt i ett hett växthus så du behöver upprepa proceduren några gånger för att uppnå effekt. Ett skuggnätt är ett billigt och smart tillbehör som inte kräver någon passning. Här finns det förstås utrymme för egen kreativitet? Du kanske vill bygga egna skuggverk med hjälp av bambu eller något?

Vxthus_Spira_Mur_15_kvm_Vit_2.jpg

Ge dina växter strumpor!

Växter fungerar lite som vi människor. Är vi varma och fötter och ben så håller vi lättare värmen i resten av kroppen. Den saken blir lättare när du odlar i krukor jämfört med direkt i jord. Komplettera med krukisolering under mer kylslagna perioder.

Automatiska fönsteröppnare

Du bör ha minst två luckor med automatiska öppnare. Du ställer in vid vilken temperatur fönstren ska öppnas och det här gör underverk temperaturen i växthuset framförallt under varma sommardagar. Cirkulationen gör också att du minimerar risken för röta i växthuset.

Några rader om bevattning

Olika växter har olika behov. Det finns olika typer av självbevattningssystem att spela med. Uppsamlat regnvatten är utmärkt att använda. Hitta en snygg tunna så ger du dessutom trädgården lite extra själ. Ställ den i närheten av växthuset så blir det inte så mycket bärande. Det går också att koppla automatiska vattningssystem till tunnan. Då kan du åka på semester utan att ha bevattningsångest.

Växthus_Spira_Mur_15_Svart_Birger_Wörkvist_Miljö_03.jpg

Och så till själva odlandet! 

Du kan förstås köpa färdiga plantor och sätta ut direkt i växthuset. Men det är en speciell känsla att driva upp dem själv. Börja inomhus med ett enkelt minidrivhus i plast tidigt på våren. När fröna grott och fått lite stabilitet är det dags att plantera om dem i större kruka. Odlar du chili eller tomat vill du göra en omplantering till innan du sätter ut dina kompisar i växthuset. Staga upp plantorna så att de inte viker sig, de är ömtåliga i början. Sätt gärna en aluminiumfolieklädd liten vägg runt plantorna så får de en jämnare fördelning av ljus.

Ett automatiskt vattningssystem gör att plantorna själv bestämmer hur mycket vatten de vill ha. Vattnar du för hand så tänk på att det ofta är bättre att ge en riklig skvätt vatten än att gå och småskvätta. Komplettera med gödning. En stor tomatplanta i ett varmt växthus kan behöva flera liter vatten på en dag. 

Se till att ha bra jord! Den ska inte ha sjukdomar eller ogräs i sig.

Låt plantorna vänja sig vid sin nya miljö lite i taget. Trappa upp tiden under en tvåveckorsperiod och sedan klarar de sig utmärkt i ditt nya växthus.

Tillbehör

Det finns en mängd tillbehör till ditt växthus. Blomsterlåda, växthushylla, värmare, odlingsbelysning, upphängningskrokar, tomatspiral, automatiska öppnare och automatisk bevattning, reduceringsventiler, nockdekor. Alla bidrar med sitt. Have fun!

Hämta vår trädgårdskatalog 

 

 

 

 

 

 

Diskutera