Tittar du avundsamt på grannens perfekta golfgreen till gräsmatta? Sluta med det och njut av din något mer hippiedoftande trädgård. Du är trendigare än grannen!

TrendstefanStefan Nilsson är mer känd som Trendstefan. Han medverkar regelbundet i TV, radio och tidningar och det finns få i det här landet som har lika bra koll på trender inom inredning, trädgård, mode och mat.

Här listar han fem heta trender för den som gillar sitt hem, och i synnerhet kanske sin trädgård:

1) Inomhusodling

De senaste åren har vi flyttat ut hemmet i trädgården. Vi skapar rum i trädgården, ställer möbler där, vi drömmer om utekök och växthus med cafélounge. Men nu börjar vi också flytta in trädgården i huset. Det kommer odlingsmöbler för inomhusbruk. Och vi visar gärna upp vår lilla terrarieodling i köket. 

2) Det arkitektoniska

Trädgårdsrummen och uterummen gifter sig med huset och ser ut som en del av huset. Gränserna suddas ut. Uterummet är inte längre en lyxigare variant av husvagnens yttertält. Vi jobbar med belysning i både trädgård och uterum, en självklarhet i ett mörkt land. Vi möblerar och låter våra rum utanför själva huskroppen fungera som kök eller snickarrum. Tonåringarna kanske får sin egen grillplats i trädgården.

 3) Den stökiga trädgården

hundkex.jpg

Det som kallades för woodlands eller untidy gardens senast det begav sig på Chelsea Flower Show.  Det ska inte vara rakt och prydligt och manykyrklippt längre, utan vildvuxet med gulnande gräs och håll i er nu: Hundkex! Hundkex är en trendväxt 2016. Vi vill ha 70-talsinfluerade hippieträdgårdar. Det spikraka och hyperkorrekta är som botox: oäkta och ospännande.

4) Färger från det glada 70-talet

 Gå tillbaks till ett gulnat fotografi; upplev glädjen och livslusten i orange, rött och magenta. Gå sedan ut och plantera riddarsporrar, nejlikerot och lupiner i din trädgård. Vi vill bort från romantiska mormorsreferenser, vi vill snarare åt hippelivet. Det här går igen även i trädgårdsmöblerna. Fejkrotting? Nej! Tunga, fyrkantiga möbler i färg? Ja!

5) Odlandet som lifestyle

Ärendet har lyfts upp ett par nivåer i trendsättarnas huvudkontor. Om 90-talet var pop, 00-talet mode och 10-talet mat så är kanske tiden kommen för odling som nästa stora trendelement. När de stora tidningarna gör sina modenummer börjar man bjuda in viktiga trädgårdsmästare och florister, som kanske kan bli den nya tidens stjärnkockar. Kunskap om trädgårdar och blommar flyter in i modevärlden.

Trädgård med hundkex

Finns det en innelista för Hem & Trädgård finns det förstås en utelista också. Frågar man brittiske trädgårdsexperten Andrew Duff så finns det några saker du nogsamt bör undvika framöver. 

Duff nämner också den manikyrklippta och prydliga trädgården. Släpp loss det vilda! Och när du låter gräsklipparen stå, och får tid över, då kan du ägna den tiden åt att gräva upp din gamla buxbom. Den är också ute! Liksom rostig plåt och pilträd.

Å andra sidan: Det fina med trender är att man kan ta till sig dem man gillar, och vara trendriktigt egen när det är tid för det. Behåll du din buxbom, om du känner för det. Den tiden kommer snart tillbaka. Upp med handen alla som suttit still i 20 år och väntat på att bli riktigt trendigt inne med sin vildvuxna trädgård!

Stefan Nilsson hittar du på Instagram under namnet @trendstefan.

Diskutera