Det finns flera saker som talar för att uterum och växthus inte är en kostnad, utan en investering. Skulle du sälja huset några år efter att du byggt får du förmodligen igen pengarna med råge.

Det finns en gammal klyscha när det kommer till husförsäljningar. Den säger att det finns tre saker som påverkar värdet på ett hus mer än några andra: Läget, läget och läget. Klyschan är sann.

Det är inte så att alla stora investeringar betalar sig. En pool är till exempel så dyr att det är tveksamt om den höjer värdet på huset tillräckligt mycket. Ett nytt och lyxigt kök kan vara lite farligt – det är ju inte säkert att nästa ägare har samma smak. Då är det smartare att ta hand om sådant som en köpare tycker är tråkigt. Fixar du tak eller dränerar om så är det alltid oerhört välkommet för en köpare. Vill du höja värdet kraftigt är det smart att åtgärda rena fel.

Uterum och växthus hör nästan undantagslöst till de investeringar som går att räkna hem, enligt Göran Lindhof på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i Helsingborg. Det är relativt billiga tillskott som adderar livsglädje och stimulerar köpimpulsen.

– Om du har två helt identiska villor i samma skick jämte varandra och det ena har ett uterum, men det andra inte? Priset på villan med ett schysst uterum kan faktiskt bli ett par hundratusen dyrare. Särskilt om trädgården också är i ordning, där man har skapat olika rum och miljöer. Om ett uterum kostar 60 000 skulle jag säga att man får igen de pengarna med råge vid en försäljning. 

Växthus blir en värdehöjare om de lirar ihop med trädgården.

– När det händer mer i trädgården än bara en platt grönyta, så är det något som höjer värdet på bostaden. Växthus är absolut en sådan grej. Men det kan räcka med lite spaljéer och ett snyggt förråd. Bäst är en kombination. Ett fint växthus i en väl planerad trädgård höjer definitivt värdet på huset.

Och även om du inte ska sälja – nog är uterum och växthus en smart investering även då. De betalar igen mångfaldigt i form av livskvalitet och skönt vardagshäng.

Diskutera