Planerar du att fira midsommar i ditt nya uterum? Då är det hög tid att sätta igång. Här får du ett hum om vilket arbete som väntar, och vilken tid som krävs från idé till färdigt uterum.

Nu, när vintervindarna viner runt husknuten, är faktiskt den bästa tiden att handla uterum. Dels för att du ska hinna få hem alla grejer i tid och hinna klart med ditt bygge innan en stor del av året redan har gått. Men det är också nu som många leverantörer erbjuder handla tidigt-rabatter. Plus att lagren är fyllda. Senare på året kan du drabbas av leveransförseningar på grund av att din vara tagit slut.

Häng med här så tar vi dig genom den process som väntar.

Planeringsfasen

Du vet redan att du vill ha ett uterum. Den beslutsprocessen har du bakom dig. Nu är det dags att konkretisera planerna. Sök på nätet! Kolla hur andra gjort! Hitta idéer. Du ska bestämma hur du vill använda ditt uterum. Vill du kunna sitta där sent på hösten utan att frysa? Hur stort behöver det vara? När du bestämt dig för måtten så behöver du göra en bygganmälan till din kommun. I många fall krävs det också ett bygglov, det är olika från kommun till kommun. Ett bygglov kan ta några veckor att få, ibland upp till tio veckor. Tänk på det!

Skrid till handling

Någon gång nu kan det vara en god idé att kontakta en rådgivare på en butik som säljer uterum. Tillsammans kan ni gå igenom dina planer. En erfaren rådgivare kan hjälpa dig att tänka till kring saker du missat. Ett uterum är en stor investering och det är få som är redo att ta beslut på uppstuds i butiken. Du kan behöva gå hem och fundera igenom de val du har att göra i lugn och ro. Det är lite som att handla nytt kök. Saker och ting kan behöva mogna och planer kan behöva skruvas på. Räkna med ett par veckor. Sedan lägger du din beställning.

I väntan på leverans

Under högsäsong går storsäljarna att få hem på kanske två veckor. Specialbeställningar som inte finns i lager tar längre tid, kanske 6-8 veckor. När ditt uterum levereras måste du ha lite annat smått och gott klart för dig. En händig person klarar att montera ett uterum själv, med hjälp av en kompis. Har du säkrat en kompis? Ska du anlita hantverkare så tänk på att vara ute i god tid. Det kan vara långa väntetider. För att kunna börja med bygget när grejerna levereras vill du också ha klart med grunden. En gjuten platta måste torka i kanske två veckor. Bygger du på en befintlig trall kan det ändå krävas lite arbete. Den måste vara plan och får inte luta ut från huset. Kanske vill du lossa brädor och lägga dit isolering underifrån.

Börja bygga!

Hur gör du när du kommer hem med en Ikea-byrå? Du lägger ut grejerna på golvet och kollar så att allt är med, right? Då får du också en överblick och har lättare att få rätt grej på rätt plats. Det är samma sak med uterum. Lägg ut grejerna på din tomt och var systematisk. Du har kanske köpt en grundbehandlad stomme, men den behöver ändå målas! Det tar lite tid. Och du vill göra det innan du börjar montera, det är helt klart smidigast. Hur lång tid bygget tar beror förstås på vilket typ av uterum du handlat, hur många det är som bygger och graden av händighet. Men läs alltid monteringsanvisningarna noga. Jättenoga. Det betalar sig.

Inflyttningen

Här kan du också behöva ha lite respekt för tiden. Vad är det för leveranstid på den loungemöbel du tänkt att ha i ena hörnet? Hur vill du inreda? Ska du ha in en kamin eller el eller vatten?

Summa sumarum

Ett uterum är en stor investering och det tar lite tid att ro projektet i land. Det går lätt några månader, det inser man när man går igenom texten ovan. Men när du väl är i land med ditt drömprojekt vågar vi lova att det är en investering som bara fortsätter att betala tillbaka. I decennier framöver!

Här hittar du alla våra artiklar om uterum: http://blogg.skanskabyggvaror.se/topic/uterum

Natur_V_trä_vit_Anna_3.jpg

 

 

Diskutera