Går du och drömmer om ett eget växthus men vet inte vilket du ska välja? Här får du veta varför du ska välja ett litet och enkelt.

Ett enklare växthus är perfekt för dig som är intresserad av att odla ditt eget i lagom stor skala, samtidigt som utrymmet och tiden kanske är begränsad. 

Redan ett miniväxthus för vägg- eller markmontage hjälper dig en bra bit på vägen, och de kostar inte mer än en tusenlapp lite drygt. Tar knappt någon plats heller.

Miniväxthus_Mark_Liggande_01.jpg

En modell vid namn Bruka (nedan) behöver fortfarande inte kosta skjortan, men gör ändå jobbet på ett utmärkt sätt. Det handlar om prisvärd enkelhet.

 Växthus_Bruka_9,9_Grönlackerat_Glas_01.jpg

Du kommer att bli förvånad över hur mycket odling det faktiskt får plats i ett basväxthus på 5 kvadrat. Du kanske inte kan stå upprätt om du mäter närmare två meter i strumplästen, men du får lätt plats med en odlingsbänk och en stol bland alla krukor, hyllor och tomatspiraler.

Bruka finns i storlekar upp till närmare 10 kvadrat. Du kan välja glas eller kanalplast. De flesta tycker att glas är snyggast men är du mest ute efter funktion så är kanalplast ett kanonalternativ. Det blir inte lika varmt och kanalplast är inte ömtåligt på samma sätt.

Så där, du vill odla lite. Du vill inte lägga ut onödigt mycket pengar utan ser mest glädjen i att kunna hålla på med en hobby i lagom stora doser. Du vill ge dina barn förmånen att vara delaktiga i odling, och att de får smaka något som är så närproducerat och ekologiskt det bara går. Skulle inspirationen tryta någon säsong så gör det inte så mycket, du har lagt kanske fem tusen och inte 35 000.

Vill du ändå ta ett steg till så ska kan du satsa på ett växthus som heter Odla (ett med kanalplast och ett svart väggmonterat med säkerhetsglas nedan). Om vi jämför de två minsta alternativen, runt fem kvadrat, så händer bland annat följande saker när du går upp en klass: 

  • En mer påkostad konstruktion och ingen tröskel – så att du kan köra in med tillexempel en skottkärra.
  • Takåshöjden ökar från 195 till 230 cm och takfotshöjden från 124 till 158. Gott om plats för långa människor med yvigt rörelsemönster!

 Växthus_Odla_98_Alu_Kanalplast_Cecilia_Larsson_Miljö_04.jpg

Odla_vägg_724_Svart_Säkerhetsglas_miljö_1.jpg

Prismässigt då? Tja, du går från fem tusenlappar till det dubbla. Sedan ökar förstås prisbilden i takt med storlek och tillval (som säkerhetsglas). Men det kan det vara värt om du tror att ditt intresse verkligen kommer att spira. Upp med handen alla som börjat driva upp chiliplantor hemma på fönsterbrädet, och inte kunnat sluta – och några månader får försöka hysa 20-30 enmetersplantor i uterummet…

Obs! Modellen Odla finns även som väggmonterat växthus. Där kan du tjäna en hel del utrymme om det är lite trångt på tomten. Det kan dessutom verkligen lyfta en annars trist fasad på tillexempel en förrådsbyggnad.

Hälsa på hos en som byggt Odla. 

Vill du hellre läsa om varför du ska välja ett stort och påkostad växthus? Klicka här! 

Hämta vår trädgårdskatalog

Diskutera