Lisa Bergström är både trädgårdsmästare och trädgårdsdesigner. Vi lät henne skapa en drömträdgård med massor av funktion. Låt dig inspireras!

Det finns en och annan husägare som flyttat in i ett hus och raskt satt igång med renoveringen långt innan där finns besticklådor och hängare för toarullen. Och som lite senare kommit på att fasiken – vi skulle gjort så här istället! 

Det är samma sak när det handlar om utemiljö. Det är viktigt att tänka först och handla sedan, säger Lisa Bergström på Trädgårdslycka i Skåne AB.

– De allra flesta vill ha en gräsplätt och en uteplats. Det kommer först. Och det kan man fixa, men sedan är det bra att bo in sig lite. Vad i trädgården vill man behålla? Vad ska läggas till? Var ska det ligga? Jag vet yngre par som flyttat in i 70-talsvillor och genast skövlat gamla barrväxter och annat, bara för att upptäcka att det blev tomt och platt. Då ringer de till en sådan som mig! Man behöver fundera igenom vad som händer när man tar bort något.

­– Jag hade själv för bråttom när vi flyttade till vårt hus. Vår uteplats ligger nu i full skugga, och det blev ju inte riktigt bra. Det är jätteviktigt att man har koll på väderstreck, var det är skugga och inte, var det blåser.

Men säg att du redan har koll på allt det där, och nu vill fylla din utemiljö med både funktion och form. Då ska du börja med funktionen, precis som Lisa gjort på bilden nedan.

Designa din egen trädgård!

– Här bor det en barnfamilj som ville ha lekyta för barnen, med en lekstuga. Ganska ofta kommer mannens föräldrar på besök. De skulle få sin plats, med en liten uppvärmningsbar stuga. Dessutom skulle det finnas plats för odling. Det var några av de förutsättningar jag fick att jobba med.

Resultatet är en trädgård som är både stilren och modern, men också lekfull och funktionell. Här finns bärbuskar och äppelträd och lekytor för barnen, men också ytor att umgås på hela familjen.

– När jag kommer till en kund går vi först igenom det befintliga. De fasta installationerna, som ska vara kvar. Buskar, träd, hus garage. Sedan går vi igenom var familjen rör sig och var man vill kunna röra sig. Vi utgår från en så kallad funktionsplan.

Funktion kommer först, form sedan. Om ni minns?

– En sak som blir allt vanligare är att folk har behov av förvaring. Garagen används inte till bilar längre. De är proppfulla med grejer. Då kan man köpa ett snyggt förråd och låta det bo i ett trädgårdsrum med buskar och grönt runt sig. Då får man både funktion och form.

– Det är också allt vanligare att folk vill ha plats för odling. Och gärna ett stort växthus som man både kan odla i och sitta i. Då gäller det att placera det på rätt ställe. 

I exemplet här intill har du en trädgård som inte går av för hackor. Här finns en pergola med vindruvsodling. Här finns både trädäck och ett spabad. Stuga till svärföräldrarna och lekytor för barnen. Här finns lavendelhäckar och ytor med både sten och betong. Det är noga uttänkt var studsmattan ska stå, var cyklarna ska parkeras, och var det är mest praktiskt att placera de trista soptunnorna. Hur ska det se ut hemma hos dig?

Börja planera din trädgård du också, du hittar massvis med tips och inspiration i vår trädgårdskatalog!

Hämta vår trädgårdskatalog

Diskutera