Jesper och Eva kände att det var dags att ta farväl av den gamla altanen och istället satsa på ett uterum. De stannade inte förrän de hade bestämt sig för ett värstingbygge med extra allt. Här får du följa deras väg till en modern veranda.

Det finns uterum från enkel budgetklass till luxuösa vinterträdgårdar som du kan vistas i året om. Och så finns det den moderna verandan, som placerar sig någonstans mittemellan en vinterträdgård och en regelrätt utbyggnad av huset.

Det är en sådan veranda som Jesper och Eva nu håller på att bygga.

– Vi var lite trötta på altanen och ville ha ett ordentligt uterum. En altan kan du inte göra så mycket med. Du behöver ha solen och vinden på din sida för att kunna utnyttja den. Ett uterum är väldigt mycket mer förlåtande och ger dig helt andra möjligheter.

När de väl studerat utbudet av uterum och funderat lite till landade de på en veranda.

– Vi har två små barn som växer och får mer fart under fötterna. Det började bli trångbott. Vi upptäckte att vi kunde få ett extra rum i huset om vi satsade på en veranda. Det blir dyrare än ett traditionellt uterum, men det kostar inte lika mycket som att bygga ut huset.

– Mest kommer vi att använda verandan som ett matrum. Rummet är på drygt 20 kvadratmeter så det rymmer ett stort bord med plats för många människor. Samtidigt frigör vi golvyta inne i huset.

Väljer man en veranda så får man täta tak, riktiga träpartier och glas med isolervärden i toppklass. Men det som skiljer verandan från en mer traditionell vinterträdgård är utseendet. Den är arkitektritad för att matcha det lite äldre svenska villabeståndet.

– Vi isolerar taket med lösull och får därmed samma standard som ett tillbygge. Faktum är att uterummet kommer att bli bättre isolerat än själva huset!

Den här hösten tar bygget form, och planen är att familjen ska kunna ta emot tomten i det nya uterummet/verandan. Jesper och Eva lämnar det mesta av jobbet till hantverkare, men gör en del av det enklare arbetet på egen hand; spika innerpanel i taket, lägga golv och lister, lite målning.

Att lägga plåttak var ett enkelt val, och det skedde utan regnångest.

– Det är klart att det kommer att smattra om taket om det blir ett riktigt skyfall. Men isoleringen tar det mesta av ljudet. Plåt är snyggt och tåligt och gifter sig bra med resten av huset. Vi har två kupor med plåttak.

Huset i nordvästra Skåne är byggt 1936 och får 70 år senare ett snyggt ansiktslyft i form av en modern, välisolerad punchveranda med valmat plåttak. Håll utkik här för att följa hur bygget fortskrider

– Än så länge ser det inte så mycket ut för världen. Vi har grävt ur och gjutit en platta med golvvärme och vi har rest stommen och satt i lite glas. Vi har planerat att bygget tar två månader.

IMG_20161017_102942.jpg

IMG_20161021_104522.jpg

Diskutera