Poolen och det enorma trädäcket var första steget. När det fristående uterummet lades till skapades hemmamagi. Följ med till Jennie och Johan i Norrköping!

Jennie och Johan bor med sonen Melwin i ett klassiskt svenskt villaområde, fem minuter från citykärnan i Norrköping.  Det byggdes mängder med sådana här 1,5-plansvillor på platta under 70-talet. Men även i vanligt hus i ett vanligt kvarter går det att skapa extraordinära miljöer. 

Fristående uterum intill poolen

Jennie och Johan började med att anlägga en läcker pool . Den är nedsänkt i ett trädäck som löper runt hela huset. Trädgården rundas av med en gräsmatta där två äppelträd huserar. Med poolen och trädäcket hade deras boende fått något extra.

– Vi började ganska snart drömma om ett uterum. Den svenska sommaren kan vara kall. Vi ville utnyttja poolen och utemiljön mer, förklarar Jennie.

När de skulle bygga uterum valde de ett fristående. 

– Bygger man in mot väggen blir vardagsrummet lite mörkare. Dessutom var den ytan redan upptagen av poolen med trädäcket.

Underbar utemiljö med uterum och pool!

Paret satsade på ett stort uterum på andra sidan poolen från huset sett. 21 m², med plats för både loungegrupp och matsalsgrupp. De valde sommarsäsong, men kompletterade med en gasolkamin och valde dessutom att dra in el.

Användbart uterum

– Då går uterummet att använda på hösten också. Och det är fint att vi kan ha vårt Sonos-system där ute så att vi kan spela musik ut till poolen. Vi satte också lamellgardiner på sidor och tak, så nu känns hela rummet som en stor utelounge.

– Det blev jättebra! Vi är där hela tiden. Vi äter både lunch och middag där. Melwin sover middag i uterummet. Vi hänger där med vännerna på kvällarna när vi grillat. Grannarna har varit över och blivit imponerade, så nu vill de bygga något liknande. Vi är verkligen jättenöjda.

Ljuvliga stunder vid poolen

Har ni några tips till andra uterumsbyggare?

– Man måste vara minst två när man börjar! Vi byggde själva med hjälp av min pappa. Vi sorterade upp alla delar på gräsmattan för att få en överblick. Och sedan läste vi instruktionerna noga både en och två gånger. När man väl fått kläm på det gick det ganska snabbt. Vi byggde bara på helgerna och det tog fyra helger totalt, med målning och allt. Då tog vi det ändå ganska lugnt och hann med både lunch, fika och grillkvällar.

–Måla delarna innan de monteras! Vi gjorde inte det till en början, men jag är ganska noggrann så vi tog ner dem igen och målade. Slutresultatet blir bättre då, och det blir inte lika pyssligt. Och ta med en stupränna som tillval! Annars skvätter det upp på väggarna. Det är helt klart värt den extra kostnaden.

 Har ni snickrat färdigt på hemmadrömmen nu?

– Nja, vi kanske plockar dit ett utekök nästa sommar. Vi drömmer om det. Då skulle det gå att utnyttja vår fina utemiljö ännu mer!

Fristående uterum intill poolen

Hämta vår uterumskatalog

Här hittar du fristående uterum till bra priser.  

Diskutera