Lär dig att göra din egen rub och ta sommarens grillkvällar till helt nya nivåer. Lyssna till HR-killen som sadlade om och blev grillnörd på heltid.

Bosse Andersson jobbade som HR-chef för Sverige och Norge på Kjell & Company när efter 22 år bestämde sig för att göra helt om och satsa på en passion i livet.

– Måltiden – målet med tiden – är ett sätt att hålla ihop en familj. När resorna var många och tiden borta från familjen blev mer regel än undantag så blev helgernas måltider än viktigare för mig och familjen. Jag vill väcka mina kunders intresse att nörda in på måltiden åtminstone ett par gånger i veckan. Då är långkok på grillen – BBQ – en bra utgångspunkt.

Han startade BBQmonster på Flädre gård utanför Helsingborg och driver sedan dess något som närmast får kallas en livsstilsbutik. 

Här häckar grillnördar och foodies som vill ha ut lite mer av sin hobby. De kan handla kamadogrillar och ölglas som är anpassade efter olika sorters IPA. De skaffar knivar från USA, ancho chili, öspipetter och biffklubbor. Och en hel del kryddor. Det är stor efterfrågan på Bosses egna rubbar.

En rub är en torr kryddmix som allt mer ersatt de traditionella marinaderna.

– En marinad är oftast ett sämre alternativ än en torr kryddmix. Åtminstone om olja blandas in i marinaden. Kött är muskler, muskler består till 70 procent av vatten, vatten och olja är inte kompisar!

 – Jag har testat och experimenterat mig fram till smaker genom hela livet. RubsByBBQmonster är ett medvetet lite töntigt namn med tillägget Made in Ödåkra, som berättar att det är lokalt producerat. Jag tycker att du också kan testa och experimentera, säger Bosse sedan han ursäktat sig för att hämta kaffe. Det är förstås kokkaffe som är bryggt på grillen.

Vill du gå i Bosses rubskola så glöm det här med att följa kokböckernas recept slaviskt.

– Kryddor från olika producenter har olika styrka och karaktär. Ett mått som 1 tesked behöver inte säga något alls. Det är lite som att säga till någon: ta i allt du kan! En kommer att lyfta 100 kilo, en annan 10. Det är en väldig skillnad på ”pizzaoregano” och mexikansk oregano. Man får experimentera sig fram och lära sig längs vägen. Då kan man också anpassa rubbarna efter vad man själv tycker om.

– Att jag har lyckats göra rubs som många gillar är jag glad för, men det finns aldrig bara en väg att gå. Den bästa rubben är den som just du gillar, inte nödvändigtvis den som säljer bäst i världen.

 

IMG_7016

Med det sagt: det finns förstås en grundregel! Den rör balansen mellan salt och socker, som alltid måste finnas där, enligt Bosse.

– För fläskkött bör du ha 50-50, alltså lika delar salt och socker. För nöt, kyckling, lamm och fisk gäller två delar salt och en del socker. Tänk på att det är vikt som gäller, inte volym! Väg 1 dl flingsalt och 1 dl Himalaysalt och upptäck att skillnaden i vikt är ganska exakt 100 procent! När du har koll på salt-socker-balansen är det bara att addera de smaker du gillar.

Du kan nu gå över till att tänka volym och låta salt och socker stå för ca 20-25% av volymen – beroende på tycke och smak.

Bygg din rubb kring karaktärskryddor som har lätt dominanta drag. Koriander är en sådan krydda, kummin en annan, fänkål en tredje. Kraftiga grejer. Prova koriander till kyckling, kummin till nötkött (lägg till lite dill och testa till lax!), fänkål till gris.

– Jag tycker att man alltid ska lägga till någon form av lök. Lök funkar till allt, alltid. Det ger en bra byggmassa att jobba med. Sedan får du själv avgöra om du ska ha torkad gul lök eller ramslök eller vilken lök det nu kan vara. Paprika i olika former går också att ha i så gott som alla typer av rubbar. Men nöjd dig inte med receptets ”paprikapulver”. Hur vill du ha din paprikatouch? Ska den vara stark, söt, rökt?

En tredje universallösning när det kommer till att blanda din egen rubb är förstås chili. I vissa kök i världen hävdas det att hetta är en grundsmak. Riktigt så långt vill inte Bosse Andersson gå, men han tycker om att tillföra lite stark hetta till rubbarna, oftast med hjälp av chili, ibland med hjälp av senap som ger en annan sorts styrka.

– Det finns några väldigt fruktiga chilisorter som tillför smak, men oftast är de relativt neutrala – och då gör istället hettan att du får en annan höjd på de andra kryddorna.

Är det lamm som ska grillas vill du säkert jobba med rosmarin men här gäller det också att du smakar efter själv. Somliga sorters rosmarin är bitter nästan som granbarr. Då går det inte att bara slaviskt följa receptet. Tveka inte heller att blanda färskt och torrt, alltså din favoritrubb i kombination med färsk citron och färska örter.

Vill du se vad RubsByBBQmonster innehåller så finner du innehållsförteckningarna här: 

https://bbqmonster.se/kryddbaren-rubs-by-bbqmonster/

Till sist en varning: 

– Om du vill ha egna kryddor hemma i glasburkar så tänk på att det är ganska vanligt med glas som är gjort för prydnad. Köp blyfritt glas! Tungmetaller är inget vi vill ha i maten.

Så. Ut och handla kryddor nu. Och hem och blanda din alldeles egen grillmästarrubb.

Följ gärna Bosse på Instagram och Facebook under namnet bbqmonster.se

IMG_7014

Här kan du läsa mer om chili i maten. Möt Mark med Chiligaraget. 

Behöver du en snygg terassmarkis att sitta under när du äter din mat? 

Diskutera