Hur ser hemmadrömmen ut för en som har trädgård som yrke? Malin Strand har det efterlängtade växthuset kvar innan 60-talsvillan i Helsingborg är ett färdigt drömhem.

Malin Strand och maken Rikard föll pladask för villan från 1963 när de var på visning för tolv år sedan. En stor anledning till det: ett vardagsrum med ett jättelikt panoramafönster ut mot en 1 100 kvadratmeter stor trädgård, kantad av höga gamla träd och uppväxt, insynsskyddad värdighet.

Hemma hos trädgårdsingenjören Malin Strand

Det var knappast en färdig dröm trädgårdsingenjören och hissmontören flyttade in i. Det har pysslats och fixats både interiört och exteriört, men jobbar man med trädgård (Malin driver företaget Grönt Kalas med föreläsningar och trädgårdspartyn) så är ytorna utanför huskroppen förstås extra viktiga.

– En smart grej vi gjorde var att köpa ett glasparti till den ena sidan av uteplatsen. Då blev den som ett halvt uterum, och vi slapp drag och blåst. Det är fortfarande öppet ut mot trädgården, men på sidorna är det stängt och det gör att jag kan vinterförvara mina olivträd i en skyddad hörna. Jag vattnar dem rejält först och sedan drar jag ett påslakan över dem. Det har hänt att fåglarna byggt bo under lakanet! Men olivträden har klarat sig fint fyra vintrar nu.

Hemma hos trädgårdsingenjören Malin Strand

Trädgården består av en stor öppen yta där barnen kan leka och spela fotboll. Sedan har Malin skapat rum för andra ändamål. Tujahäckar döljer en kompost, jordsäckar och planteringsbord. Rabatter gränsar av, en murgröna klättrar på en spaljé, det finns en prydnadsdel där Malin planterat buskar och växter för ögat att njuta av. Bakom prydnadsdelen tornar höga träd upp sig och stänger insynen från grannarna.

Hemma hos trädgårdsingenjören Malin Strand

– Jag älskar träd! Gorm och någon annan höststorm har tagit ett par av dem, men de andra får väldigt gärna stå ett tag till. Jag vill att man ska känna att man inte har sett hela trädgården på en gång. Träd kan hjälpa till där. De skapar rum och volym och ger en inbäddad, mysig känsla. Det är ett vanligt misstag att folk tar ner träd och sedan upptäcker de att det blev tomt och kargt.

Bakom träden har makarna Strand ett odlingsland.

– Det ätbara, egenproducerade är det allra häftigaste med en trädgård, tycker jag. Vi klarar oss på vår egen potatis ända fram till januari.

Hemma hos trädgårdsingenjören Malin Strand

Hemma hos trädgårdsingenjören Malin Strand

Snart står också ett växthus färdigt i trädgården. Det blir pricken över i:et.

 Det ska bli ett odlingsväxthus. Men jag ska ha en stol och ett cafébord där, där jag kan sitta och trycka i mig tomater! Jag tänker satsa på physalis, tomater, gurka, jordgubbar. Och medelhavsväxter. Dem tycker jag om.

Växthuset kommer att skapa ytterligare ett rum i trädgården. Men det finns yta kvar för barnen att spela fotboll på.

– Och det är ingen fara med bollar. Säkerhetsglaset pallar ett och annat skott. Då är det trimmern ett större hot. Man får vara försiktig så att man inte sprutar en massa vass småsten på växthuset.    

Hemma hos trädgårdsingenjören Malin Strand

Hemma hos trädgårdsingenjören Malin Strand

Är du nyfiken på Malins trädgårdsföretag Grönt Kalas hittar du det här.

Diskutera