Sakta men säkert trillar sommaren ner i knät på hösten. Det är nu du behöver fundera på hur din trädgård och ditt hus bäst möter en ny årstid.

Det finns de som vårdar sin trädgård med ömma händer, och de som inte har en susning om skillnaden mellan en perenn och en vanlig ölandstok. Men det finns saker i trädgården som väntar på dig, oavsett vilken kategori du tillhör. Här kommer en lista med grejer som du kan göra innan kylan är här på allvar. Välj fritt. Din trädgård kommer att tacka dig. Här finns också en massa saker som har med ditt hus att göra. Det kan också behöva lite ompyssling innan frosten börjar bita.

  • Kanske är det dags att fixa en och annan undermålig list innan den kyliga vinden börjar vina? Lätt att inte tänka på sådant när det är sommar och behagligt. Du kanske rentav ska byta ut ett och annat fönster? Höstmys funkar bäst utan kalldrag!
  • Sätt ömtåliga växter under skydd före frosten. Ett uterum är ett utmärkt ställe att förvara dem på. Kanske med ett vanligt lakan som extra skydd. Ditt olivträd kan tillexempel övervintra så här.
  • Vinterställ poolen innan allt blir blött och fuktigt. Töm den på den egna fastigheten, lite i taget så att vattnet hinner sjunka undan och inte ställer till problem för grannar. Använd inte poolkemikalier precis innan tömning – klorerat vatten kan skada växt- och djurliv.
  • Kratta och lufta gräsmattan och ge höstnäring. Den blir så mycket grönare sedan när våren kommer! Kanske ska du också så lite nya frön i mattan.
  • När du ändå är ute och fixar, ta en stege och rensa dina stuprännor från gamla löv och annat bråte.
  • Ta upp potatis och morötter. Rödbetorna och purjolöken kan med fördel stå kvar i landet även då frosten kommit. Det är ett bra sätt att lagra dem på. Men ta upp dem innan tjälen blir för djup!
  • Vädra ut växthuset och vattna växterna omsorgsfullt. Rengör ramverk och glas. Om du har automatiska fönsteröppnare på växthuset (med gas i) så ska dessa tas in innan höststormarna och kylan kommer.
  • Har du en damm? Täck över den med ett nät som skydd mot fallande löv.
  • På många vindar har isoleringen tryckts ihop av kartonger och undanstuvade gamla möbler. Ta på dig ett par handskar och lyft i den så att den får luft och isolerar bättre. Du får en bättre inomhusmiljö när det börjar bli kyligt på allvar.
  • Plantera vitlök! Viktigt med godkänt utsäde. Göra detta under september-november beroende på var i landet du bor, och när kylan kommer. Men fatta glädjen i att spetsa kommande middagar med din egen vitlök!

Sitter du själv på nyttigheter att pyssla med så här års? Dela gärna med dig av dem i kommentatorsfältet!

 

Diskutera