Pernilla Jansson arbetar som inredare på heltid. Här är hennes tips på hur du inreder ditt uterum!

Det finns en regel jag tycker alla borde utgå ifrån och det är att verkligen inreda efter dina egna och din familjs behov. Då blir det ett rum du verkligen använder. Och du skapar samtidigt utrymme för dina intressen. När man t.ex. inreder sitt vardagsrum så finns mycket “måsten”, som bokhyllor, soffbord osv. I ett uterum däremot får du en möjlighet att bara inreda med de saker du har intresse för. Gillar du att odla så kanske du väljer ett odlingsbord. Gillar du att se på TV så har du en skön plats att se på fotboll. Och gillar du faktiskt den där bokhyllan så ger du plats till en skön fåtölj att läsa böcker i. En annan sak jag tycker man bör tänka på är att uterummet ska ses som en förlängning av huset. Det är en plats där du kommer närmare naturen. Därför bör uterummet gå i samma stil som huset, så att det alltid känns naturligt att umgås där. Inred det därför tidsenligt med huset så att allt känns som en helhet. Det tycker jag är viktigare än att köra på de senaste trenderna. Ett uterum ska också vara lättillgängligt och enkelt inrett. Det ska vara smidigt att flytta ut kvällsmaten. Inred för ett enkelt liv. Då kommer du använda uterummet otroligt mycket mer!

Belysning, växter och textilier

Ett uterum kan förbättras väldigt mycket genom tre saker: Belysning, växter och textilier! Att ha växter och lite grönt ger en helt ny känsla till ett rum som du kanske tycker känns tråkigt. Förutom en trevlig detalj så kan växter också fungera som insynsskydd. Placera en stor palm i ett hörn eller bygg en gardin av växter! Belysning är viktigt av många skäl och även ett smart sätt att förändra ett helhetsintryck av ett rum. Man brukar dela in ljus i tre olika kategorier: Stämningsljus, funktionsljus och allmänbelysning. Stämningsljus är t.ex. ljusslingor och levande ljus. Funktionsljus är mer riktat t.ex. en läslampa. Och allmänbelysning är större lampor som lyser upp! Slutligen är textilier både smart och trevligt att jobba med. Lite gardiner kan skydda mot värmen när det blir lite för mycket sol. Eller om du är en av dem som vill ha en TV i uterummet så är det bra att kunna ha en gardin för att undvika solglans i skärmen.

inspiration-inred-ditt-uterum-1

Misstag du vill undvika

I början är det viktigt att inte fokusera på det som är smått. Börja med de stora delarna. Det är såklart lättare att välja en vas än en stol. Men det är smart att börja med en bra grund. Till exempel väggfärg, belysning och större möbler. Sätter du grunden kan du enkelt gå vidare på detaljer som växter och vaser. Har man däremot misslyckats med grunden kan man aldrig rädda upp det med en blomma. Glöm inte att skapa plats för förvaring! Då slipper du att allt från dynor till kuddar slängs i ett hörn. Oavsett om det handlar om dina krukor eller barnens leksaker så vill du inte att de ska stöka till eller vara i vägen.

Pernillas snabba inredningstips

Att jobba med textilier är en enkel väg för att få till en mysigare känsla. Tänk på att få till bästa möjliga utsikt när du möblerar. Ditt uterum ska vara lättillgängligt och enkelt. Tänk på var du placerar möbler för enkel in och utgång.  Du kan skapa en stor förändring genom bara växter, belysning och textilier. Blanda second hand med nyköpt för ett genuint och hemtrevligt intryck.

Diskutera