Bygga en kamin i ett uterum och dra skorstenen rakt genom taket i kanalplast. Låter det som en utmaning? Inte alls, för hemma hos Lotta och Micke med söner är det inte bara verklighet utan drömmen förverkligad.

Vi älskar vår kamin och vårt nya uterum. Uterummet är den bästa investering vi gjort i vårt hus och det har lätt blivit vårt mest populära rum, berättar Lotta och Micke som bor i en klassisk 70-tals villa i en skånsk småstad.

Beslutet att satsa på ett vinterbonat uterum, 23 kvadratmeter stort, med golvvärme, liggande träpanel, generösa vikfönster, stort utedäck och framförallt en öppen spis var väl genomtänkt.

– Vi hade tidigare ett uterum på samma plats men det var dåligt och oisolerat. Kallt om fötterna och gick bara att använda på sommaren. Så efter flera års funderingar om hur vi ville ha det satsade vi stort på att bygga ett riktigt drömrum med allt vi ville ha, berättar Lotta som tillsammans med sin man Micke och barnen hade särskilt En sak klart för sig. Uterummet skulle ha en öppen spis!

familj-180946-edited.jpg

Efter noggrann bygglovsansökan, samtal med Skånska Byggvarors experter och sotarmästaren visste Micke precis var den öppna spisen skulle placeras och hur bygget skulle ske.

– Vi satsade på en hörna invid huskroppen där vi snyggt kunde smyga ut skorstenen, ut ur rummet, genom taket och upp längs husväggen. Först kändes det lite lite nervöst att dra en skorsten genom taket i kanalplast men det löstes smart med distanser och isolerande metall. Det har fungera hur bra som helst under alla de hundratals timmar vi eldat i spisen det senaste året, berättar Micke.

Och att spisen kommit till glädje råder det ingen tvekan om.

– Vi har nu börjat beställa ved i kubik och bygger ett vedförråd. Vi älskar brasan, värmen och lugnet den ger. Jag erkänner att vi till och med eldar på sommaren för att skapa magiskt mysiga kvällar med barnen och vänner. Brasan är pricken över I:et i ett rum som alla vill hänga i, alltid, avslutar Lotta.

Helbild.jpg

 Vinkel_1.jpg

Kise.jpg

simon_och_tradgard.jpg

vinkel_2-866857-edited.jpg

 

Diskutera