Ett helt folk har övervägt att investera i kylanläggningar till sina hus eller uterum den här sommaren. Men hur ska du tänka? Vi frågade en kylexpert.

En sommar när temperaturen ofta legat över 30 grader kan man tänka att en av de vanligaste googlingarna varit ”air condition”.

Ingemar Blixt på Kylteknik i Helsingborg konstaterar mycket riktigt att företaget haft fullt upp. Sverige har svettats.

Det finns en uppsjö av maskiner som kan hjälpa dig att kyla ned ditt hem. Men Ingemar Blixt tycker att du ska tänka en extra gång innan du köper en portabel AC. De kan locka med sin enkelhet och sitt pris – men räkna inte med några underverk.

Portabla aggregat med luftslang skapar ett undertryck i det rum som ska kylas vilket betyder att varm luft sugs in från angränsande rum.

– Det går bra att skapa en nedkyld zon framför maskinen och det kan ju vara fint om man vill sitta i sin favoritfåtölj och läsa, men man ska inte räkna med att de här maskinerna klarar att kyla ett helt rum. Eftersom värme sugs in gör inte maskinen jobbet fullt ut.

Luft-luft-värmepumparna kostar mer men erbjuder också en helt annan lösning. De ger kyla på sommaren och värme på vintern – och de tar hand om hela våningsplan. 

Det finns anläggningar som bara ger kyla, utan att kunna åstadkomma skön värme när det är kallt. De är billigare och initialt sparar man lätt några tusen om det bara är kyla man vill åt – men sannolikt är det en bättre affär att investera i en luft-luft-värmepump.

– Du kan du få skön värme under det kalla halvåret också. De är så effektiva att de sänker fjärrvärmekostnaden avsevärt. Vi brukar säga att på tre år så har hela anläggningen med installationskostnad betalat tillbaka sig. Men då får du inte köra för hårt med kyla på sommaren. 

Är det ett varmt uterum du vill kyla ned (eller värma upp) så kan en luft-luft-pump vara en smart investering. Vilken maskin du väljer beror på hur stort ditt uterum är, vilken isolering det har och i vilket väderstreck det är placerat. Vänd dig till en expert för att få en maskin som gör jobbet optimalt i just ditt uterum. Och hämta gärna in ett skriftligt godkännande från grannen innan du sätter igång. 

– De låter ju och de ser kanske inte så snygga ut. Då ska man absolut tänka på grannarna innan man slår till, så undviker man klagomål sedan.

Bergvärmepumpar och grundvattenpumpar har också förmåga att ge dig skön kyla. En ytterjordvärmepump kan också hjälpa till, men då blir effekten begränsad. Är det kyla du vill åt så är en luft-luft-pump det billigaste, smartaste och snabbaste alternativet. Själva anläggningen kostar runt 10 000 kronor. Tillkommer gör installationskostnad. 

– Och den beror på en hel massa saker. Hur ser väggkonstruktionen ut? Var kan du bli av med kondensvatten? En standardinstallation kostar ungefär som själva maskinen.

Det finns portabla maskiner som har både innedel och utedel. De är bättre än de enklare anläggningarna med slang, men inte alls lika bra som en luft-luft-pump, menar Ingemar Blixt. 

– Du måste fortfarande ha utrustning ut genom fönstret, som du behöver plocka in på kvällen. Du kan förstås borra ett hål genom väggen men då blir det ju snarare en permanent lösning än en portabel.

Länk: Andra sätt att få svalka i ett uterum

Diskutera