Funderar du på om ditt nya golv ska vara ett laminatgolv eller ett trägolv? Vi tog en van golvläggare till hjälp för att guida dig bland för- och nackdelar med de olika alternativen.

Micke Larsson har lagt fler golv än han kan minnas under sina 15 år med det egna företaget Micke Larsson Montage och Service. Han har själv en kombination av trä- och laminatgolv i kedjehuset hemma på Gustavslund i Helsingborg. Och säger att det inte finns något givet svar på den eviga frågan: Laminat eller trä? Men här hjälper han dig en bit på vägen mot ett val:

Material

Trägolven kan delas in i två kategorier; solida träplankor och lamellparkett (som är flera kombinerade lager av trä som gör att hållbarheten och stabiliteten förbättras).

Laminatgolv består av flera lager som smälts samman i en lamineringsprocess. Den inre kärnan består av sammanpressat träfiber (HDF), ytskiktet av aluminiumoxid och sedan ett dekorskikt av tryckt papper. Dekorskiktet gör att ditt golv kan se ut som trä, betong, klinkers och i princip vad som helst.

Kostnad

Laminatgolv är generellt sett mycket billigare än massivt trä. Och ju mer exotiskt träslag du väljer, desto dyrare blir det.

Livslängd

Här är det svårt att säga något bestämt. Laminatgolv är erkänt tåliga mot både repor, smuts, vätska och allt annat som påverkar ett golvs livslängd. Men det finns såklart budgetvarianter som inte alls behöver vara särskilt tåliga.

Trägolv är mjukare och känsligare för slag, spill och solljus. Alla som en gång lagt ett vitoljat furugolv i ett kök där det vistas både småbarn och labradorer vet att det inte är den smartaste idén. Men massivt trä kan du slipa om kanske både en och två och tre gånger.

– Och ett lätt skadad trägolv kan se patinerat ut, och ha sin charm. Ett skadat laminatgolv ser bara repigt och trist ut. Och många bra trägolv är behandlade med flera lager lack eller olja för att öka skyddet, säger Micke Larsson.

Faror

Både trä- och laminatgolven innehåller riktigt trä, och riktigt trä gillar inte vatten. Bra laminatgolv funkar utmärkt även i kök, medan du behöver tänka efter lite innan du väljer organiskt trä till ditt köksgolv. Bra laminatgolv kan också funka fint i tillexempel ett uterum, vilket inte alla tänker på.

– Du ska förstås ha en rejäl fuktspärr under ditt golv. Är olyckan framme så tål ett bra laminatgolv en del vatten. Där är det också hyfsat lätt att byta ut delar av golvet. Ett vattenskadat trägolv innebär att du får byta i hela rummet. Kom ihåg att trä reagerar mer på svängningar och luftfuktighet än vad ett laminatgolv gör.

Underhåll

Ett trägolv bör regelbundet behandlas med lämpliga rengöringsprodukter (kolla med tillverkaren) och ett oljat trägolv ska underhållas med ny olja då och då. Har du ett laminatgolv räcker det oftast med vanlig dammsugning och en svabbning någon gång emellanåt. Smuts får inte fäste på samma sätt på ett laminatgolv.

Känsla

Det har hänt ganska mycket på laminatgolvsfronten de senaste tio åren. Men de flesta skulle nog säga att trä är den givna vinnaren här. Lite grön såpa på ett riktigt trägolv förknippar vi med myskänsla. Där många kan uppleva laminatgolv som hårda och kalla är träet mjukt och varmt.

Sammanfattning

– Det är ju så mycket som spelar in. Hur ser det ut hemma hos dig? Finns det hund och småbarn? Jag hade kanske inte lagt ett trägolv ut i hallen där familjen kommer hem med knastrigt grus under sulorna. Och jag hade lagt laminat i köket där golvet också utsätts för stora påfrestningar. Men jag tycker om ett klassiskt trägolv i ett vardagsrum där man sitter och kollar på fotboll i strumplästen.

– Och jag hade definitivt satsat på ett kvalitetsgolv från en känd tillverkare. Det betalar sig inte att snåla. För tunna och enkla golv gör inte bra grejer för känslan och livslängden. Du behöver dessutom tänka på vad du lägger under golvet. Här hade jag heller inte snålat. En riktigt bra underlagsfoam ger både fuktspärr och stegljuddämpning till ditt laminatgolv.

– Tänk på att städa ordentligt innan du börjar. Det måste vara plant, utan ojämnheter. Det händer att vi får slipa betonggolv innan vi kan börja lägga. Du vill inte ha ett golv som det säger klick om när du går på det.

Golv_Parkett_Ek_1-Stav_Vit_Naturoljad_fas_Miljö_01.jpg

Diskutera