Arga Snickaren och ett land fyllt av ”gör det självare” i all ära. Ibland är det verkligen bra att veta sina begränsningar och låta proffsen göra jobbet. Just så valde familjen Fleur att skapa sitt uterum, med hjälp av proffs. På köpet fick de ett underbart uterum som dessutom gjorde huset vackrare… eller till och med mycket vackrare, enligt familjen!

DSC06253.jpg

– Vi älskar vårt hus, men det var något som saknades i utseendet på husets baksida, mot tomten. Det var som ett stort hål av saknad efter ett uterum, både för att sudda ut gränsen mellan huset och trädgården men också för att skapa perfekt symmetri åt husets utseende, berättar Henrik Fleur.

Den nya villan i Görarp utanför Helsingborg är 180 kvadratmeter stor och har en oändligt stor och luftig trädgård som vetter mot åkrar och fält. En oas av lekmöjligheter för barnens två små barn och en plats för odling, avkoppling och stora kalas. I fyra år hade familjen drömt om ett uterum.

– Min man har hela tiden sagt att han vill bygga ett uterum där vi hade vårt trädäck och när det var dags gick det supersnabbt och blev fantastiskt, berättar Mej Fleur som bor i den vackra villan med Henrik och barnen Elise och Lucas.

Bygget började på nätet

Idag börjar de allra flesta byggen på nätet. Så även hemma hos Henrik och Mej. Efter att ha tittat på ett antal uterumsmodeller på nätet, testat modeller i webbguiden, känt och klämt på uterum i Skånska Byggvarors butik, föll valet på en klassisk modell i standardmått. Modellen Glädja med sitt resliga sadeltak var en ”perfect match” med en unikt bra passform. Nästan som att det var ritat för just familjens hus! Eftersom Henrik och Mej inte ville ge sig på att bygga uterummet själva, frågade de om råd i Skånska Byggvarors butik.

DSC06308.jpg

– Vi ville vara helt säkra på att modellen och måtten verkligen passade vårt hus, och skulle passa in mot fasad, fönster, dörrar och vårt befintliga trädäck. Vi fick tips om en byggfirma som var väldigt vana vid att bygga uterum från just Skånska Byggvaror och de kom på besök och kunde snabbt bekräfta att rummet skulle passa perfekt. Därefter var det bara att trycka på knappen och beställa, säger Henrik Fleur.

SE VIDEOREPORTAGE HÄR  

Klart på mindre än en vecka

Eftersom familjen Fleur valde att lämna över 100 procent av bygget till en byggfirma kunde de luta sig tillbaka och njuta av hur rivning av den gamla uteplatsen och det efterföljande bygget av det stora rummet tog fart. Och vilken fart det tog!

– Det tog mindre än en vecka för byggarna att få allt på plats och det var roligt att se hur det växte fram dag för dag. Vi beställde till och med målning, ja allt lade vi ut, förutom montering av gardiner. Det gjorde min duktiga Henrik, berättar Mej.

– Att få hjälp med allt var en absolut förutsättning med två heltidsarbeten och två små barn. Vi ville ha det 100 procent klart och det fick vi verkligen, lägger Henrik till. 

Det visade sig att timingen var perfekt. Sommaren 2017 blev precis så där blåsig, regnig och kall som svenska somrar kan vara. Desto skönare att det nya uterummet stod klart tidigt i våras. 

DSC06321.jpg

– Vi är extremt nöjda och vi har använt rummet väldigt, väldigt mycket ända sedan i april. Våra barn älskar det och vår dotter tycker om att kunna växla mellan att hänga i uterummet eller trädgården. Nu har vi en mycket bättre kontakt med vår fina trädgård och vi kan njuta av utekänslan även när det blåser, berättar Henrik. 

Och på tal om grönska och trädgård. Strax till vänster om uterummet står grunden till familjens nya växthus. Ännu ett hus som kommer att berika familjens användning av trädgården. Och även det ett rum som proffsen får bygga, erkänner Henrik och Mej som istället satsar på att njuta av att det fina de förverkligat 

Fakta:

Uterum: Glädja förlängd sommar, med sadeltak, 24,4 kvadratmeter.
Byggfirma: T Prütz Byggnads AB.
Byggtid: Cirka 7 dagar inklusive demontering av gammal uteplats, bygge och målning.
Kostnad: 105 000 kronor för uterum, rivning, byggnation och målning.

DSC06286.jpg

DSC06294.jpg

DSC06323.jpg

Diskutera