16 år efter att Magdalena Forsberg lade skidskyttekarriären på hyllan har hon bytt ut skidspåret och skjutvallen mot programledande i TV, föreläsningar, företagande och arbete på gården i Ullånger, Höga Kusten. Och när hon på riktigt ska koppla av då njuter hon av sitt nya paradis. Ett alldeles nytt växthus, fyllt av tomater och umgänge med familj och vänner.

- Jag har alltid sagt att när jag blir stor ska jag ha ett växthus och nu har jag äntligen förverkligat det, berättar Magdalena Forsberg som hösten 2017 satte spaden i jorden för ett ambitiöst växthusbygge.

Efter att Magdalenas syster några år tidigare satsade på ett vitt växthus på mur, Skånska Byggvarors Spira Mur, var det storasysters tur att göra detsamma - med en skillnad. Magdalena tog sin systers tips att satsa på en större modell. Valet föll på Spira Mur, 17,3 kvadratmeter, som hösten 2017 byggdes precis utanför 1800-talsgården i Ullånger. Magdalenas föräldrahem med tillhörande mark och skog.

- Jag hade varit på inspelning i Grekland med ”Mästarnas mästare” hela september och kom inte igång med bygget förrän i oktober. Lagom till att grunden var stenlagd och huset rests kom århundradets snöfall vilket tvingade oss att bygga ett starkt tält utanpå växthuset för att kunna bygga klart. Och vi blev klara och firade till och med nyårsafton i det för att inte tala om hur skönt det var att det stod klart lagom till våren, berättar Magdalena.
Unknown-40
Ett underskönt rum i en underskön miljö
Med sin placering mitt i Höga Kustens vackra skärgård, med vikar och berg som stupar ner i havet, har Magdalena byggt vidare på familjens samlingsplats - föräldrahemmet dit syskon, barnbarn och en stor släkt samlas för tradition och avkoppling. Redan första året har växthuset fyllts av liv och fest vid massor av tillfällen. Nyårsafton, midsommar, påsk och så en lång, vacker sommar som förgylldes av den nya samlingsplatsen med plats för fjorton sittande gäster. Fast egentligen var det inte umgänget som stod i första rummet när växthuset kom på plats, utan odlingen i allmänhet och tomater i synnerhet.

 - Jag älskar att odla, har alltid gjort det och har länge längtat efter en extra odlingsyta. Tomater är lite av en passion och jag satte fem olika sorter redan vecka tio, och har skördat massor av smaskiga godsaker sedan dess. Min favorit är den lilla Supersweet som är som rena godiset och en ny, hållbar tomat som heter Pienollo och som håller att förvara länge. Och utanför växthuset har min man och jag plöjt upp ett land där vi odlar jordärtskockor, potatis, mangold, zucchini, morötter och en massa annat, så man kan lugnt säga att vi tycker om att närodla, säger Magdalena med ett skratt.
Unknown-1
Och trots att Magdalenas växthusliv bara börjat så njuter hon redan i fulla drag av sitt kombinerade växthus och uterum. Ett rum som hon satsade rejält på med stenlagd grund som bildar en uteplats även utanför växthuset, stenmurar, bänk på utsidan och indragen el och vatten. Ett starkt tips till andra som vill förverkliga växthusdrömmen.

- Satsa absolut på vatten och el i huset. Vatten är ju en nödvändighet om du ska odla och el kanonbra för att kunna dammsuga och att använda när det blir höst och lite kyligt. Då är det bara att hänga upp några värmare och njuta vidare av växthuslivet med tända ljus och filtar, långt in på hösten, avslutar Magdalena Forsberg.

Diskutera