Din väg till ett färdigt uterum är kortare än du kanske tror. Men ibland är det bra att stanna upp och fundera på om man verkligen tänkt igenom allt? Här kommer en snabbguide till dig som ska bygga uterum för första gången.

Bygglov
Fristående uterum under 15 kvm får byggas utan bygglov. Men kontakta alltid din kommuns byggnadskontor innan du sätter igång. Det kan finnas önskemål i detaljplanen som rör just din tomt, du kan alltid få bra tips och information.

Snözoner
Du måste dimensionera ditt uterum i enlighet med gällande regler. Vad har rummet för djup och vilken är den största partibredden och var bor du? Kolla mer på Boverkets hemsida. Köper du stommar av oss så har vi redan tänkt på detta. Alla våra stommar är snözonsklassade.

Uterum_Optimal_S30_Vit_Pulpettak_Milj_01-2.jpg

Placering
Vill du ha morgonsol eller kvällssol? Blir söderläge för varmt eller vill du ha just söderläge för att kunna gå ut tidigt om våren? Träd kan både skugga och ge insynsskydd. Fundera igenom sånt här noga.

Storlek
Ett uterum blir lätt husets mest uppskattade rum. Du vill kanske ha plats för växter, möbler, barnkalas, midsommarfirande eller förvaring.

Grunden
Du kan ha ett träbjälklag på nedgrävda plintar. Du kan ha en murad eller gjuten stödmur med träbjälklag. Du kan ha en gjuten platta på mark. Alla dessa grunder kan isoleras på olika sätt. Men det är viktigt att grunden är både stadig och rak, så att dina skjutdörrar gåt lätt att öppna och stänga.

Taket
Tak av kanalplast är extremt slagtåliga, lätthanterliga, isolerande och ger ett behagligt ljusinsläpp. Välj på fyra olika tjocklekar; 10 mm för sommaruterum, 16 mm för förlängd sommar, 32 mm för vår och höst, 50 mm för vinterträdgård.

Uterum med sadeltakU-värde
Anger värmeförlusten. U-värde är ett mått på hur bra isoleringen är. Ju lägre U-värde, desto bättre isolering!

Utrustning
Fundera på om du vill ha någon värmekälla i ditt uterum. Golvvärme, kamin eller en enkel värmefläkt? Och vad har du för önskemål när det gäller solskydd och ventilation?

Montage
En hantverkare har förstås inga problem att smälla upp ett uterum. Det har inte en någorlunda händig person heller. Utförliga monteringsanvisningar skickas med. Har du frågor så finns vi tillgängliga för vägledning och rådgivning. Väljer du färdigkapad och grundbehandlad limträstomme så är allt redan anpassat – det blir som en stor byggsats som ska sättas ihop! Men ett tips: Det underlättar om man är minst två. Det är många lyft och det blir roligare och tryggare om man är fler!

Kostnad
Räkna med att ett enkelt sommaruterum går loss på 35-40 000 kr. Vill du istället ha en vinterbonad veranda kan denna kosta uppemot 200 000 kr. Du väljer själv efter dina egna behov och önskemål!

 Är du intresserad av att bygga uterum? Hämta då hem Skånska Byggvarors populära uterumskatalog!

Hämta vår uterumskatalog

Diskutera