December och sibiriska vindar du hade kunnat jaga älg med. Upp med handen alla som drömmer om en egen bastu där hemma.

Bastun är tillbaka i det svenska folkhemmet. Kanske har det att göra med en allmän ha-det-riktigt-gott-där-hemma-trend som gör att vi skaffar pooler och spabad och bygger välisolerade uterum med kaminer.

bastu3.jpgOscar Andersson, distriktschef för Tylös mellersta distrikt, vet i alla fall att det delvis har att göra med hur vi bygger våra hus.

– Det var vanligt med bastu i hemmen på 70-talet när de flesta hade källare. Sedan kom en nedgång. Nu bygger vi stora badrum och hela spa-avdelningar och då får bastun plats igen.

Vad finns det för trender när det gäller bastu? 

– Kombinationen av gammal klassisk torrbastu och ångbastun! Vi kallar den för soft sauna. Man placerar en ånggenerator i bastuaggregatet som fylls med vatten, antingen automatiskt eller manuellt. I ett traditionellt ångbad har du 100 procents luftfuktighet och kanske 45 grader värme. Medan du i en klassisk torrbastu har mellan 80 och 90 grader varmt, men väldigt lite fukt. Soft sauna ger en mjuk värme som gör att du kan sitta länge.

Det låter som något för en som älskar bastu. I 23 sekunder. Och sen får panik?

– Precis. De som inte klarar hög värme i en torr bastu blir helt omvända när de får prova soft sauna. Du får det bästa av två världar, kan man säga. För du slipper den täta ångan och den dåliga sikten som finns i en ångbastu. Och du slipper hostan den kan ge.

Så jag vill ha en bastu. Vad kostar den?

– Hur långt är ett snöre? Man kan säga från 20 000 kronor och uppåt. Den vanligaste investeringen ligger nog på mellan 35 och 40 000.

Och då får jag allt?

– Det finns två sätt att köpa bastu. Du köper allt själv; panel, mineralisolering, lavar, dörr, aggregat. Och sedan snickrar du ihop din egen bastu. Det brukar ta en vecka. Du kan också köpa ett färdigt basturum, bara du har ett ledigt hörn eller en ledig vägg. Då går det på en dag. Ett färdigt basturum på 2x2 kvadrat kostar från 25 000 och tar en dag att montera. Samma sak i lösvirke tar en vecka och kostar 5 000 mindre. Jag tror du tjänar på att köpa ett färdigt.

Fakta / sagt om bastu

Om inte brännvin, tjära och bastu hjälper, är döden nära. Finländskt ordspråk.

Ett liv utan bastu ter sig, för mig, omöjligt. Urho Kekkonon, Finlands meste president.

Alla är vi skapta lika, och aldrig så lika som i en bastu. Okänd.

bastu4.jpg

 

Diskutera