I det gröna växthuset i Nyköping odlar Emelie gurka, tomat, paprika, chili och melon. Det är hennes favoritplats på jorden där hon kan slappna av och ägna sig åt sin stora hobby – odling.

När Emelie Amcoff flyttade till sin första lägenhet, en etta utan balkong, ville hon testa något nytt. Hon började odla i köket och snabbt växte det lilla intresset till en stor hobby. Nu bor hon i ett radhus i Nyköping och på tomten står det 6,2 kvm stora växthuset Bruka och lyser grönt. Där ägnar hon nästan all sin vakna tid. 

– Jag både pluggar och jobbar, så all min fritid läggs på odlingen. Det är det bästa jag vet! Nu när jag bor med växthus kan jag inte tänka mig något annat, säger Emelie.

Emelies Bruka växthus på tomten i Nyköping

Lärt sig genom att testa och experimentera
Emelie odlar framförallt tomat, gurka, paprika, chili och vattenmelon. Sambons och hennes favorit är något som kallas djungelgurka vilket är som en jätteliten vattenmelon som smakar som syrlig gurka. Men hinner de verkligen äta upp allt som odlas?

– Vi tar vara på alla grönsaker. Jag lagar olika maträtter, fryser in, konserverar och gör kryddblandningar. Och att ge bort egenodlade grönsaker eller en hemmagjord ketchup är verkligen en perfekt present när man ska bort på middag. 

Odling är lite av en vetenskap, och Emelie har lärt sig allt hon kan genom att experimentera och testa sig fram. När hon skaffade växthuset skapade hon instagramkontot @odlargladje_ som från början var till för henne själv för att se hur odlingarna utvecklades. Men kontot växte snabbt och har nu över 4000 följare. Nu får hon dagligen odlingsfrågor från följare och lär sig nya saker hela tiden. 

– Jag hoppas folk blir inspirerade av mitt konto. Jag försöker ge tips om både odling men också skörden och hur man kan ta vara på det man odlar. 

Så vad är ditt bästa tips till någon som är ny på odling?

– Det är att våga testa att odla olika saker så du hittar din favorit. Prova dig fram och ha tålamod och fråga om råd i butiken du köper frön.

Egen skördade tomater och gurkor

En grön dröm på tomten
Eftersom Emelie och hennes sambo bor i radhus var det viktigt att växthuset passade in på tomten i både storlek och stil. Men att växthuset skulle fungera för odling var förstås det allra viktigaste. 

– Jag ville ha ett växthus med fokus på odling. Jag har till exempel öppningsbara fönster som innebär att fönstren öppnas automatiskt när det är en viss grad inne i växthuset. Det gör att jag slipper oroa mig för mina plantor när jag är på jobbet under varma dagar. Sedan stänger sig fönsterna av sig själv på kvällen, det är supersmidigt. 

Emelies gröna växthus står på en sockel som hon köpt till, och inne i huset har hon lagt ett trallgolv. Hon har även planerat för att få plats med så mycket odling som möjligt.

Emelies växthus fyllt med krukor och en vattenkana i förgrunden.

– Jag tycker det är väldigt smidigt att ha min odling i krukor. Det gör att jag kan flytta runt krukorna efter behov. Jag brukar också ha stora växter närmast fönstren och sedan mindre krukor framför för att få plats med så mycket som möjligt. 

Det är ingen tvekan om att Emelie brinner för odling. Inne i radhuset har hon ett helt odlingsrum där hon under vintern förbereder sina växter för att få komma ut i växthuset. Nu drömmer hon även om nästa projekt, ett inglasat uterum. 

– Min nästa odlingsdröm är att glasa in vår terrass till ett uterum så att jag har plats för ännu mer odling och kan testa större saker som aprikosträd och vindruvor. Jag har redan börjat titta på Skånska Byggvarors utbud för att planera mitt nya uterum.

Följ Emelie på Instagramkontot @odlargladje_

Diskutera