Vill man renovera ett gammalt timmertorp som ligger naturskönt vid Höga Kusten så duger det inte att slarva med fönstren. Det har inte Benny Pettersson gjort heller.

Benny Pettersson bor med fru och två barn i Näske strax söder om Örnsköldsvik. Det fanns mycket att göra på det gamla timmertorpet från 1800-talet när de köpte det för lite mer än tio år sedan.

– Vi blåste ur det och renoverade det. Fönstren var en viktig del av renoveringen. Vi valde lågenergifönster med träkarm. Träkarm matchade huset bäst och så fick vi allmogeprofil på insidan.

Vid renoveringen åkte också två balkongdörrar ut. Bara den ena var dålig.

– Men vi bytte förstås båda. Det är viktigt att det harmoniserar. 

Redan då umgicks familjen med planer på en utbyggnad. Men länge vätte de två balkongdörrarna ut mot bara gräsmattan.

– Det blev inte tid till utbyggnad förrän förra sommaren. Vi var upptagna med annat. Vi renoverade ladugården, lyfte upp den och gjöt en platta. Sedan byggde vi en bastu.

2014 blev altanen ett extra rum till de två ordinarie husplanen på 80 kvadrat vardera. Återigen var det dags att tänka fönster.

– Eftersom vi hade bestämt oss för att bygga ett välisolerat uterum var det viktigt med ett bra u-värde på fönstren. Vi har både kopplade 2-glas och vikpartier som heter Natur V. Först var det tänkt att vi skulle lägga ut arbetet, men en kompis som är snickare hjälpte med mig limträbalkarna och sedan blev det att jag fortsatte själv.

En egen ritning som tog hänsyn till omgivningarna ställde vissa krav.

– Vi hade att rätta oss efter en platsbyggd u-soffa med moderna hammockdynor. För harmonins skull var det viktigt med rätt bredd på vikpartier och fönsterpartier. Vi drog byggnaden lite längre än det först var tänkt. Och vi lät den gå förbi hörnet på huset, med ett fast glasparti. Då blev det lite mer liv i det hela.

På trossbotten blev det golvspån, golvgips och flytspackel.

– Det är vinterbonat. Med hjälp av golvvärme har vi lätt 20 grader där ute. Det är väldigt smidigt med vikpartier. När man kommer hem en solig dag kan det vara kokhett i rummet. När man öppnar partierna har man blåst igenom rummet på en minut.

Resultatet går inte av för hackor, som ni ser. Upp med handen alla som hade kunnat tänka sig att sitta i det där rummet och blicka ut mot Östersjöviken med en kopp varmt i handen.

– Vi är väldigt nöjda. Och inte blev det dyrt heller! Jag köpte glas och vikpartier på kampanj. Tror jag betalade 35 000. Det är vad ett enda vikparti kan kosta annars. Otroligt prisvärt var det, kände vi.

Mf0EMGN5.jpg

Fönster_Tradition_2_Bågar_Energi_Natur_V_Veranda_Miljö.jpg

Diskutera