Mikael Astlöv i Stockholm är en av landets mest erfarna uterumsbyggare. Här berättar han om misstagen du ska undvika och visar bilder från några av sina skönaste projekt.

För ett par år sedan fick Mikael Astlöv en slumpmässig förfrågan från Skånska Byggvarors butik i Barkaby: Vi har haft problem med ett bygge, kan du åta dig att fixa till det? Det blev början på en helt ny resa för hans firma. Sedan sommaren 2015 har snickaren med företaget Rapto byggt över 200 uterum.

– Vi håller på året runt. Uterummen utgör mer än 80 procent av vår verksamhet. Men då gör vi ju mer än att bara montera uterum. Det är vanligt att kunderna vill att vi hjälper till med annat, som ett trädäck runt uterummet.

Mikael säger att det tog runt tio uterum innan han och kollegerna fick riktig kläm på det.

– Sedan knäckte vi koden och visste exakt hur vi skulle gå tillväga. Men fortfarande, 200 uterum senare, stöter vi på helt nya grejer. Det är fortfarande utvecklande. Många uterum som byggs ute i landet får nog lite stryk. Det tar tid att bli snabb och bra.

Snickaren har tre grejer till dig som planerar att köpa uterum:

ANSLUTNINGEN ÄR A OCH O!

– Man behöver ta hänsyn till både takutsprång, höjden, fasadtypen. Det är vanligt att kunderna beställt enbart på fasadmåtten. Sedan får vi stå och kapa om stommar och beställa nya delar, som limträbalkar. Det kostar mer och tar längre tid. Har man inte järnkoll själv så ta hjälp med mätningen av någon som kan, det är mitt tips.

VIDDEN AV PROJEKTET

– Jag möter många villägare som kliar sig i skallen när paketet har levererats hem till dörren. Det är mer jobb än man tror. Många delar, många moment. Det är smidiga byggsatser för ett proffs, men hemmafixaren behöver förbereda sig på att det kommer att ta lite tid och vara mer pyssel än man kanske föreställt sig. 

NOGGRANNHET BETALAR SIG

– En sak som vi lärt oss den hårda vägen är att vara extremt noggrann med plintmåtten vid partierna. Dörrarna är inte justerbara och minsta lilla sättning i en plint kan resultera i att en dörr kilas fast eller rent av ramlar ur. Vi sätter numera alltid två stödplintar i närheten som kan bära upp en eventuell sättning någonstans. 

Det absolut vanligaste uterummet som Mikael och hans kolleger bygger är av modellen Fira med vår/höst-isolering.

– De enklaste sommaruterummen är i princip bara ett vindskydd. Det är inte lönt att isolera grund och tak då, för partierna läcker för mycket. Med vår- och höstpartier blir det en helt annan grej, och det är värt den extra kostnaden. Tänk en bil på en kylslagen höstdag. Tillför du värme är isoleringen tillräcklig och du kan vistas bekvämt i bilen. Stänger du av den så blir det snabbt för kallt.

Bland 200 uterumsbyggen är det främst två som Mikael minns:

– Restaurangen i Nacka där vi byggde ihop flera uterum till ett enda enormt. Jag tror det blev 24 meter brett och 4,5 meter djupt. Det är fler restauranger som fått upp ögonen för hur smart det är med uterum till serveringen. De gör jobbet riktigt bra, men kostar inte alls som en regelrätt utbyggnad. 

– Sedan var det speciellt med villaägaren som bad oss att bygga ihop ett stort Glädja med sadeltak med ett Fira med pulpettak. Fira gick ut på sidan, det blev ett stort och speciellt uterum.

På bilderna ser du några av de uterum som Rapto byggt den senaste tiden, plåtade med firmaägarens mobil.

vinterfira

Vinterisolerat Fira med brutet hörn. Betonggrund med slutet värmesystem. 

brf

Uterum i en bostadsrättförening. Det blev fler beställningjobb efter detta – och fler är på gång. 

Tollare1

Restaurangen i Nacka som byggde ihop tre uterum till en enda stor servering.

fira gla

Kunden som ville ha två uterum, ett med sadeltak och ett med pulpettak, snygg anpassat till huskroppen.

Ett av de första

Ett av Raptos första uterumsbyggen sommaren 2015. Det har blivit 200 till sedan dess. 

Hämta vår uterumskatalog

Kolla in inspirerande bilder på uterum.  

Diskutera