Det finns en massa tillbehör att skaffa till ditt växthus. Här kommer trädgårdsingenjören och förklarar vilka fem tillbehör hon inte kan klara sig utan.

Malin Strand är trädgårdsingenjör och driver företaget Grön Kalas i Helsingborg. Trots att hon haft trädgård som yrke i många år var det först för ett par år sedan hon slog till på ett eget växthus hemma i den pampiga trädgården på Eskilsminne. Här listar hon vad man helst inte vill klara sig utan, dina viktigaste tillbehör för växthus: 

Vattenslang med reglerbart munstycke för att underlätta vattningen. Slangen bör vara lagom lång så man kommer åt alla växter men inte för lång så att den river ned dem.

Frostvaktare eller värmefläkt som slår på automatiskt om det blir en kall natt, vilket kan ske även på våren då då det ibland inträffar så kallade järnnätter.

Skuggardiner för att dels ge ett behagligare klimat i växthuset och dels skydda växterna mot skador från stark vårsol. Dessa kan man sy själv av vita gardiner, köpa här, eller handla från välsorterade växthusbutiker.

Automatiska lucköppnare underlättar mycket, då man slipper göra det manuellt, vilket i vissa fall kan leda till att man glömmer att öppna och växter dör på grund av för hög värme. Dessutom skapar de en bra ventilation i växthuset, vilket är bra för både dig och växterna. En viktig sak att komma ihåg är att ta in cylindern till öppnaren under vintern så den inte fryser sönder!

Sekatören – odlarens bästa kompis! För att kunna klippa bort överblommade blommor, skörda gurkan och klippa ned förvuxna plantor. Var nog med att sekatören är välslipad. Du vill ha fina snitt och inte riskera att skada växterna! Sen är det viktigt om man klipper ner sjuka eller smittade växter att man rengör sekatören efteråt för att inte föra smittan vidare till andra växter. Använd lite diskmedel och rödsprit.

Det finns ett tillbehör till som Malin också tycker är oumbärligt:

– Det viktigaste av allt: En riktigt skön stol att sitta och koppla av i och njuta av växterna!

Här är Malins eget växthus och fina trädgård: 

2Reportage_Trdgrdsingenjren_Malin_Strand_2016_05Reportage_Trdgrdsingenjren_Malin_Strand_2016_07

Häng med hem till Malin i ett reportage här. 

Hämta vår trädgårdskatalog

Diskutera