Har du ett uterum och gillar att odla så är du bara att gratulera. Ett uterum går utmärkt att använda även som växthus. Här får du lite tips på vägen av trädgårdsingenjören. 

De flesta växthus kan fungera som mysrum. Är ytan och takhöjden bara tillräckligt stor är växthuset en fantastisk plats att inleda en fest på, tillexempel. Sedan finns det växthus som går att använda som renodlade uterum om man så önskar. Vi kommer till några ursnygga varianter i trä i slutet av den här artikeln.

Men uterum kan också fungera som växthus.

– Du kan odla det mesta i ett uterum under sommaren. Vad är godare än härproducerade grönsaker och vackrare än egenodlade blommor?

Orden kommer från trädgårdsingenjören Malin Strand, som driver Grönt Kalas i Helsingborg. Här kommer några fina tips från henne om du vill veta mer om hur du  lyckas med odlande i uterummet:

Tänk på vattningen! Beroende uterummets placering så krävs det mer eller mindre vattning. Växter som bor i ett uterum i söderläge behöver mer vatten än växter i ett norrläge. För att underlätta; plantera växterna i stora krukor med fat så klarar de sig bättre när det blir varmt och törstigt!

Öppna upp! När du öppnar upp dörrarna i uterummet så kan luften cirkulera och då mår växterna bättre. Tips! Lägg in en påminnelse i telefonen så att du inte glömmer bort vädringen. Missar du den får växterna det tufft ganska snabbt. Detta är den största skillnaden på att odla i uterum och växthus. I ett växthus har du ofta automatiska lucköppnare.

Undvik värsta hettan! Sätt gärna upp skuggardiner i uterummet som du kan dra för. Vissa dagar blir det så varmt och soligt att växterna kan få brännskador. Ett alternativ är att ha hjulplattor under krukorna så att du lätt kan dra dem undan från den värsta solhettan.

Odla näringsriktigt! Näring är viktigt för både blommor och grönsaker. För att göra din uterumsodling så smidig som möjlig så köp jord med långtidsgödsel i. Då glömmer du inte bort gödningen.

Tänk inte för stort! Ett uterum ska du ju förmodligen använda till en massa roliga saker. Odla inte mer än du gör av med och har tid att sköta om. Det ska vara roligt att odla och inte kännas betungande. Lycka till!

Och sen var det tvärtom-varianten, när växthus blir uterum. De minsta och enklaste växthusen är inte bra som uterum, men sedan händer det snabbt grejer. Har du plats med bord och stolar i växthuset har du en egen oas att njuta av. Sedan finns det växthusen som fungerar precis lika bra som uterum. Kolla de här nylanserade orangerierna i trä här nedan. De heter Växa och Knoppa (du hittar mer info här) och är rejäla designkonstruktioner som på kort tid fått både odlare, trädgårdsfolk och designmänniskor att göra vågen.

 Knoppa_Pulpet_miljo_1(1)

Vaxa_Sadel_miljo_1

Här tipsar Malin Strand om sina viktigaste tillbehör till växthuset. 

Prenumerera på Drömhemmet

Diskutera