När grillen gått varm en sommar ser gallret ut som det gör. Här är sju smarta knep om du vill få det rent och fräscht igen. 

Det är inte världens lättaste sak att få ett flitigt använt grillgaller att de fräscht ut. Det finns några bra husmorstips. Det kanske mest kända är att lägga gallret i gräsmattan över natten och låta dagen göra sitt långsamma jobb. Men har du koll på de andra smarta tipsen? 

Tillverka en skrubbsvamp där hemma! Ta en rejäl bit aluminiumfolie ur köklådan och gör en boll av den. Bollen doppar du sedan i coca-cola. Sedan gnuggar du gallret med din hemmagjorda skrubbsvamp. Smutsen lossnar förvånansvärt bra - bättre än med vanlig skrubbsvamp eller stålull! 

Glöm inte oljan! Olja in gallret med nån billig neutral matolja både före och efter användning. Särskilt viktigt om du precis gjort rent. I fortsättningen kommer inte smuts och matrester att få samma fäste, och det släpper lättare när du rengör. Plus att du slipper få ett rostigt galler.

Rengör när det är hett! Lägg ditt smutsliga galler över en bra glödbädd och låt smutsen bränna. Först då gör grillborsten bäst ifrån sig. Men se upp så du inte bränner dig! Tjocka grillvantar rekommenderas.

Gräsmattetricket. Lägg gallret på gräsmattan när det fortfarande är varmt (gallret alltså). Det gör inget om gräset har blivit lite långt, då samlar det på sig mer dagg under gryningstimmarna. Daggen löser upp smutsen och gör rengöringen enklare. 

Lök är nyttigt! Dela en gul lök och spetsa en halva på en gaffel. Gallret ska återigen vara varmt. Gnugga. Löken suger åt sig smutsen, och det som blir kvar är lättare att få bort nästa gång du rengör. Lök är ju dessutom en klassiker till grillat så det gör väl inget om gallret har kvar en touch av gul lök nästa gång du grillar? 

Ständigt denna fantastiska såpa! Såpa är klockrent för rengöring, och fritt från kemikalier (som ju vi varken vill ha i maten eller trädgården). Smörs in gallret med såpa och lägg det i ugnen på 100 grader. När gallret svalat går det fint att diska för hand. 

Skulle du råka ha en ångtvätt kan du förstås använda den. Ångtvätt gör jobbet jättebra. 

Prenumerera på Drömhemmet

Tycker du att det blir för varmt där hemma? Här är några sätt att minska hettan i uterummet. 

7587832432_IMG_1253

 

 

 

Diskutera