Susan Törnqvist ville att uterummet skulle fungera som en integrerad del av huset. Då var inredningen viktig. Och jobbar man som inredare blir den förstås än viktigare.

IMG_3816.jpg

Familjen Törnqvist med en treåring och en halvårsgammal bebis i Åsa blev med uterum i vintras. Eller snarare med vinterträdgård. För det här är en välisolerad konstruktion på gjuten platta med valmat plåttak som lutar åt tre håll. Det stod färdigt dagen innan julafton. På julmorgonen var det redan till stora delar inrett och färdigt.

– Jag gillar inte när det är rörigt, haha. Lillasyster passade barnen medan jag gjorde i ordning i uterummet.

Och inredaren Susan hade förstås klart för sig exakt vad som skulle göra med uterummet.

– Jag har inrett det i skandinavisk stil med en liten tvist. Jag tycker om den rena, avskalade skandinaviska stilen med raka linjer, naturmaterial och hållbara klassiska produkter i en stil som funkade för 40 år sedan och kommer att funka om 40 år.

Susan uterum 1.jpg

– Men jag gillar att tillföra element som gör att folk nästan undrar om det varit meningen eller inte. Och jag har jobbat med ton-i-ton vilket kanske inte är så vanligt för den skandinaviska stilen.

Utgångspunkten för inredningen var ett rejält matbord med plats för 8-10 personer. Familjen är av det mer sociala slaget och har ofta vänner över på middagar och fester. Men det skulle också finnas en speciell plats för barnen.

– Jag tycker om tanken på att de alltid kan vara med. Nu har de sin myshörna där de kan leka och somna och känna att de är med, även när vi har middag. Det finns plats för dem att dansa också. Vi har högtalare i uterummet.

Susan uterum 8.jpg– Vi har blandat dyrt med mer prisvänliga produkter. Barnen har fått ett Ikea-skåp som vi gjort om lite. Det är kul att blanda!

Vinterträdgården skulle fungera som en del av huset. Susan skippade klassiska uterumsmöbler och smällde upp väggfasta hyllor och jobbade som med vilket rum som helst. Utgången är en trappa ut från köket. Uterummet är ett matrum som är ett socialrum. Det är redan ett av husens bästa tillhåll.

– Det är som ett vanligt rum, men med naturen inpå från tre håll. Det är ett fantastiskt ljus som tillåter oss att ha citrusträd och fikonträd i rummet, vilket kan vara svårt i ett vanligt rum inomhus.

Susan Törnqvist jobbar med skor som projektledare och marknadskoordinator. Men hon har en bakgrund som inredare på ett stort inredningsföretag – och hon har två egna bolag som sysslar med inredning. Hon gör jobb för tidningar och stylar ett och annat hem inför försäljningar. Hennes instakonto @interiorbysusan har mer än 18 000 följare. Där kan du få ännu fler tips på hur du kan inreda ditt uterum.

Se hur en annan inredare jobbar med uterum.

Prenumerera på Drömhemmet

Susan uterum 4.jpg

Susan uterum 5.jpg

Susan uterum 7.jpg

Susan uterum 9.jpg

Susan uterum 3.jpg

Hämta vår uterumskatalog

Diskutera