Med god förberedelse kommer du kunna ha stor glädje av växthuset under vår, sommar och höst. Vi har samlat tips inför årets olika säsonger. 

Många har upplevt glädjen, nyttan och friheten med att ha ett växthus. Tänk dig att kunna odla dina egna grönsaker i trädgården, och inte behöva vara beroende av att gå till affären för att handla salladen och middagstillbehören? Som alltid är det viktigt att göra ett ordentligt jobb om man vill ha ordentliga resultat. Därför är det bra att så tidigt som möjligt sätta dig in i vad du ska göra i växthuset under hela året.

Rengöra växthus på våren

Året börjar med att förbereda växthuset tidigt på våren, så att du är redo för alla andra uppgifter som väntar när temperaturen är stabilt på plussidan. Några bra förberedelser att göra är:

  • Ta bort alla vissna växter
  • Rensa bort sånt du inte vill ha kvar
  • Ta fram kvasten och sopa bort all damm och smuts som har samlats
  • Om temperaturen är på plussidan kan det vara bra att ta en runda med en våt trasa både på insidan och utsidan
  •  

I delar av landet där vintern släpper taget tidigare kan man vanligtvis börja så i april. På andra håll i landet kan man behöva vänta till maj. Har du ett uppvärmt växthus kan du starta tidigare än vad utomhustemperaturen visar. Det går givetvis även att så olika sorters växter inne i hemmet, och sedan flytta ut dem i växthuset när vädret blir varmare.

Ställ ut plantorna i växthuset när plantan är mogen och håll koll på temperaturen utifall du behöver ta in plantorna igen om det är risk för frost. Ett viktigt tips är att du kollar upp vad som rekommenderas för olika typer av växter. Vissa växter är tåliga medan andra inte alls tål minusgrader.

Växthus_Spira_Mur_15_Svart_Birger_Wörkvist_Miljö_03
Med ett bevattningssystem kan du lyckas med odlingen - även när du är bortrest.

 

Vattna växthuset även under semestern

När sommaren kommer handlar sysslorna i växthuset mest om att njuta och vattna. Tänk bara på att en enskild tomatplanta i sig behöver upp till åtta liter vatten om dagen när det börjar växa tomater. Därför kan det vara smart att investera några kronor i ett bevattningssystem. Det finns många varianter på marknaden, allt ifrån det mer avancerade systemet till något lite enklare. På så vis kan du se till att vattningen fortsätter enligt schema även när du är på semester.

automatisk lucköppnare
Automatisk lucköppnare ser till att växthuset håller temperaturen.

 

Tänk också på att det inte får bli för varmt i växthuset. Det bästa är att använda automatiska lucköppnare som ser till att luckor i taket öppnas när det blir för varmt. Luckorna är även bra att ha när du reser bort och inte har möjlighet att själv ventilera växthuset.

När ska man skörda i växthus?

Att skörda grödorna ingår förstås också i en växthusägares kalender. Olika grödor är redo för skörd vid olika tider på året och många av dem kan skördas redan på sommaren.

  • Sallat, gurka, och tomater är exempel på grönsaker man man skörda genom hela sommaren
  • Paprika och chilipeppar behöver ofta stå kvar till sensommaren eller tidig höst
  • Bönor kan skördas redan under våren
  • Jordgubbar kan skördas ibland redan i slutet av maj i Syd- och Mellansverige
  •  

Vi rekommenderar att du kollar upp vad som gäller för olika typer av växter. På så vis kan du plantera olika sorter som gör att du kan skörda från försommaren tills sista lövet faller från träden.

20210311102601246Att odla lokalproducerat i eget växthus är mycket populärt och växthus är samtidigt också ett bra ställe att koppla av i. 
 

 

Vinterisolerat växthus kan vara en fördel

När vintern närmar sig går växthussäsongen mot sitt slut. Om du vill göra bästa möjliga förberedelse för en bra start nästa säsong bör du göra en vinterförberedelse. Har du automatiska lucköppnare är det smart att se till att cylindrarna är ordentligt insmorda. Alternativt kan du ta isär dem och förvara dem inomhus. Se också till att fönstren är ordentligt säkrade och inte riskerar lossna på grund starka vindar under vintern. Ett bra tips är att ta en runda med kvasten och skräppåsen – då blir det lättare för dig när vårens odlingssäsong kommer. Rensa ut vissna växter och bli av med sådant du inte längre ska ha i växthuset.

Ett annat alternativ kan vara att isolera växthuset. På så vis kan du övervintra växter i växthuset såsom medelhavsväxter eller andra plantor som du vill behålla till nästa säsong.

Se våra växthus här

Diskutera