Ett växthus ska du ha länge och använda mycket. Det är viktigt att du väljer ett som passar dina behov och önskemål. Här är några tips på hur du kan tänka för att komma närmare ditt drömväxthus.

 Storleken har betydelse

Många upptäcker att de använder sitt växthus mer och hjärtligare än de kanske trodde från början. Hur stor odlingsbänk behöver du för att kunna jobba bekvämt? När tomatplantorna sträcker sig mot den sommarlovsblå himlen vill du ha gott om höjdutrymme. Välj en storlek som både plantorna och du som odlare kan växa i.

Skissa och planera

Skriv ned allt det du vill ha i ditt växthus. Odlingsbädd, bord, stolar, hyllor, öppenjord och stenläggningar, tillexempel. Här får du ett hum om den storlek du ska välja. Ska du främst odla vill du hitta en varm och skyddad plats med lite blås och många soltimmar. Undvik skuggande träd och kolla så att underlaget är lämpligt dränerat! Ska du främst sitta i ditt växthus för att fika och umgås, då vill du kanske ha en mer skuggad plats eller helt enkelt bara favoritplatsen i trädgården. Tänk också på hur du vill vädra och vattna.

Växthus Spira

Lägg en god grund!

Ditt växthus ska stå stabilt. Den saken är lätt ordnad. Enklast är att gjuta fast den integrerade sockeln i plintar.

Inred och möblera

Du vill ha odlingsbänkar och hyllor. Men säkert vill du också ha nånstans att sitta och begrunda den växande grönskan. Har du plats för en caféstol i en hörna? Eller slå på lite större och planera för en sittdel med fåtöljer och bord!

Husman eller medelhav?

Vad vill du odla? En kryddträdgård och ett gäng tomatplantor kräver inte så mycket utrymme. Men vill du drömma dig bort ända till Medelhavet så tänk på att olivträd, citrusträd och större växter och blommor kräver större utrymme och bättre takhöjd. Och glöm aldrig: Har du en gång blivit odlingsbiten så kommer du att vilja odla mer.

Tänk utanför krukan!

Det går utmärkt att odla i nästan vad som helst. Du behöver inte begränsa dig till krukor. Var lite kreativ och odla i vattenkannor, zinkbaljor eller gamla konservburkar. Bygg din egen, personliga oas!

Och hur är det nu med bygglov?

Fristående växthus under 15 m2 med en nockhöjd på högst tre meter kräver inget bygglov. Du behöver skriftligt godkännande från grannar eller väghållare om du tänker placera ditt växthus inom 4,5 meter från angränsande tomt, fastighet eller väg. Det här är generella regler. Din kommun kan ha gjort undantag så kolla alltid med din kommun först! 
Läs mer om bygglov på www.boverket.se. För fristående växthus gäller samma regler som för friggebodar. 

Sugen på ett eget växthus i trädgården? Ladda då hem Skånska Byggvarors populära trädgårdskatalog!

Hämta vår trädgårdskatalog

Diskutera