Den blomstertid nu kommer – men vad behöver du göra för att kratta för den? Här får du lära dig hur du tar matchen mot några av trädgårdens fiender.

April kommer och lägger sig som en brygga mellan innesäsong och utesäsong. Då är det trevligt att ha en trädgård och planera för sommaren. Det är nu du groddar potatisar i köksfönstret. Det är nu du uppdaterar ditt jordgubbsland. Vissa fläckar dör ut, och där ska du stoppa in nya fräscha plantor. Chili- och tomatplantorna har du förhoppningsvis redan drivit upp. Klipp ner dina rabattrosor till 20 centimeter, annars blir de oregerliga senare i sommar. Beskär gärna buskar men pass upp på din rhododendron. Den går bra att beskära, men gör det helst efter blomningen.

Malin Strand från Grönt Kalas

Trädgårdsingenjören Malin Strand.

Men det här är feelgood-grejer. Andra grejer behöver du bråka lite mer med. Det är inte fullt lika njutningsfullt att fundera över en sak som mossa. Men den ska du också ta hand om nu.

MOSSAN

– Du får mossa för att du har höga träd som skuggar gräsmattan. Och säkert har du slarvat med gödslingen. Dessutom kanske du har dålig dränering. Mossa trivs när det är fuktigt, förklarar trädgårdsingenjören Malin Strand, med företaget Grönt Kalas i Helsingborg. Så får du en fin gräsmatta

Drömmar om en grön gräsmatta utan mossa.

Om du inte vill ta ner träd och pyssla med dränering så kan du i alla fall gödsla.

– Nu är det ett ypperligt läge att gödsla. Mossa trivs när det är lågt ph i mattan. Gödsel ger en annan balans. Du kanske inte får bort all mossa, men det kommer att hända saker. Du måste inte ha mossrivare och en massa tekniska hjälpmedel.

 KIRSKÅL

Upp med handen du trädgårdsägare som någon gång gått en match mot Kirskålkirskålen!

– Det är blomsterstängerna som fröar av sig, och den förökar sig väldigt lätt. Här är det kamp som gäller. Men ta fröställningen innan den slår ut i blom i maj-juni. Då är mycket vunnet. Om du sedan rensar bland kirskålen så var försiktig. Ta bort de fina rötterna. Om du går för hårt åt de som blivit grova så är det som att du retar den, och den förökar sig ännu mer!

– Det är en ganska vacker blomma, kan jag tycka. Och det finns positiva saker med kirskål. Du kan äta den, den räknas som en delikatess. Jag vet folk som gör kirskålspesto.

Foto: Odla.nu

TRÖTTA FRUKTTRÄD

Fruktträd är förstås en fin sak att ha i sin trädgård, men om de blivit mossiga och gamla och dör ifrån en då? Då måste man börja bråka med dem.

– Finns det blad så finns det liv. Trädet kanske inte har beskurits tillräckligt, så att det inte fått nog med ljus i kronan och i och med detta lite eller ingen frukt. Det här går att rädda, även om trädet kanske inte ger samma skörd som för 50 år sedan. Skaffa en bra sekatör. Det finns en gammal regel som säger att man ska kunna kasta en hatt genom trädet, då har man en bra beskärning. Vattenskotten som går rätt upp ska bort! Många gånger har gamla träd kräfta. Den smittar så du måste du ha en separat sekatör, och inte gå vidare till nästa träd med samma redskap.

MÖRDARSNIGLARNA

Här finns det en uppsjö av husmorsvarianter. Det senaste är att skjuta dit en bit fibertyg på din pallkrage. Du stämplar helt enkelt fast tyget på kanten. Sniglarna gillar inte det mjuka tyget och lämnar din odlingslåda ifred.

– Det finns också kemikalier som funkar, men dem vill man kanske inte rekommendera. Bättre att gå ut i skymningen och bara plocka sniglarna! En del ställer ut öl eller tagetes, och tar det därifrån. Sniglarna söker sig dit och gör plockningen lättare. Har du en kompost så gå gärna dit och plocka, där hittar du ofta många sniglar.

MördarsnigelFoto av:  Xauxa Håkan Svensson (Own work) [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0) via Wikimedia Commons

 

Diskutera