När solens strålar värmer upp både jord och mark uppstår en omvandling som nästan känns magisk. En som vet hur man bäst tar till vara på denna omvandling är Linda som håller i Instagramkontot @arstidensbasta. Här ger Linda sina bästa tips på hur du planterar sommarblommor i växthuset.

Att plantera sommarblommorna i växthuset har sina klara fördelar berättar Linda. Fröna får den lilla hjälpen på traven som de behöver för att de ska växa till sig och må bra.

  • Jag försår alltid mina frön ute i växthuset i en bra jord i odlingskrukor. Värme och vindskydd i ett, det är en perfekt miljö för de små fröna när de ska sås i jorden, säger Linda.

blogg-sommarblommor-1

Blommorna får en skjuts i början av deras livscykel när de planteras i växthuset och är ett jobb som är väl värt i längden förklarar Linda.

  • Plantan får en bra start och jag upplever också att det blir en mycket kraftigare planta när jag gör så.

Emellertid finns det ett par saker som är viktiga att tänka på. Kombinationen av ljus och värme på dagen tillsammans med svalare nätter ger plantan goda förutsättningar. Men när temperaturen svajar är det viktigt att anpassa förhållandet för växterna.

blogg-sommarblommor-2

  • Kom ihåg att vattna och täck med en tunnare duk när plantan börjar gro om det är en stark sol eller väldigt kalla nätter.

När plantorna fått växa ett tag och blivit mer självständiga kan de placeras ut i exempelvis odlingslådor. Linda berättar att hon ofta placerar växterna runt om i trädgården eller i köksträdgården.

blogg-sommarblommor-3

En del växter stannar däremot kvar i växthuset under en längre del av tiden. Vissa sorter mår nämligen betydligt bättre av det skyddande klimatet i växthuset berättar Linda. Men även tiden är en viktig faktor.

  • Plantorna växer såklart betydligt snabbare inne i växthuset och är man otålig som jag, ja då är det en god idé att göra så. För det finns väl inget härligare än att få skapa sig en sommarbukett av egenodlade blommor? Den känslan är underbar.

blogg-sommarblommor-4

Förutom att låta växterna förgylla trädgården med vackra färger och fantastiska dofter kan man också använda dem till att göra fina sommarbuketter. En fin bukett att ha på bordet passar både till vardag och fest.

  • Sommarrudbeckia, Rosenskära och olika slags gräs, är några sorter som funkar alldeles utmärkt att driva upp inne i växthuset och de blir perfekta att sedan använda till sommarens alla buketter.

Diskutera