När en stylist tar sig an ett uterum så händer det saker från säsong till säsong. Fårskinn på hösten, julgran på vintern, sticklingar på våren och ett extra bord till sommaren.

Camilla Perez jobbar som stylist inom både mode, inredning och mat. Hon bor i Bromma med man och två söner. Egna Hem-huset från 1939 har varit föremål för renovering under den senaste 15-årsperioden, men det hade inte obegränsat med utrymme och det var en av anledningarna till att familjen 2015 bestämde sig för att det var dags.

– Det var ett enkelt sätt att få mer yta. Plus att vi hade haft väldigt många trevliga kvällar i grannarnas uterum, säger Camilla Perez.

 Familjen valde en vår-höst-variant med pulpettak som matchade funkisstilen på huset. Men hur tänker en stylist som jobbar med inredning när det nya uterummet ska fyllas med pinaler, detaljer och liv?

 – Huset är vitt med mycket vit inredning. Då får man göra det lite ombonat med färger som kontrasterar mot allt det vita.

Camilla Perez uterum

Camilla nöjer sig inte heller med att göra färdigt inredningen en gång, och sedan sitta still och nöjd i båten. Hon låter den förändras med säsongerna.

– På hösten blir det mörkare, med fårskinn och svarta rottingmöbler. På vintern får först julgranen bo där. Den syns väl inifrån huset, och så slipper vi barret! Sedan använder vi uterummet till att vinterförvara en del växter som mår bra där ute. På våren får det en annan funktion. Då kan man ha sticklingar där, och så fröer. På sommaren ställer vi dit ett extrabord. Då blir det ännu mer ett umgängesrum när kompisarna kommer över på middagar.

 – Det är ett fantastiskt användbart extrarum med trädgård åt tre håll. Vi stortrivs med det!

Några generella inredningstips har hon inte. Det beror så mycket på läge och funktion.

– Jag är ganska stilren av mig, men lyktor och ljus är förstås aldrig fel. Det är förstås viktigt att man ska kunna röra sig ganska fritt, och komma in och ut i trädgården lätt och smidigt.

Camilla Perez uterum

Hon har redan upptäckt fördelarna med ett uterum även i jobbet:

– Jag gjorde ett tidningsreportage åt en kund där vi använde uterummet för julmys. Vi hade en gran där och pepparkaksdeg och så ställde vi ut ett bord för paketinslagning. Och jag har plåtat mat i rummet! Taket släpper igenom ett ljus som är helt fantastiskt för fotografering.

På Instagram kan du följa Camilla Perez via Camillastylist.

Vill du inspireras av fler uterum? Då kan du enkelt ladda ner Skånska Byggvarors uterumskatalog nedan!

Hämta vår uterumskatalog 

Diskutera