Vi har redan två stekheta sommarmånader bakom oss. Har värmen påverkat din trädgård? Kolla här vad som kan vara smart att göra för din trädgård i juli!

Din gräsmatta vill förmodligen ha extra mycket vatten nu, men det kan vara ett problem. På vissa orter råder bevattningsförbud med anledning av torkan. Och ogräs gillar torka, så nu är gräsmattan en utmaning. Gräset växer inte lika bra när det är torrt vilken gör att du behöver klippa mer sällan och det är bra av ytterligare en anledning. Längre grässtrån innebär mer yta för strået att bilda dagg på – vilket ger mer daggvatten till rötterna.

Var sparsam med grässklippningen med andra ord. Om gräsmattan redan gulnat så klipp inte – då skadar du gräsmattan. Här finns några punkter för dig som vill få en grön och fin matta i sommar.

Och här kommer lite andra bra grejer för din trädgård i juli:

  • Tjuva och toppa tomatplantorna! Om du missar att toppa finns risken att du missar mogna tomater, då plantan lägger sin kraft på att växa istället.
  • Det kanske inte ser så snyggt ut men vill du att rabatterna ska må bra så strö ut det klippta gräset i dem. Funkar även i köksrabatten. Näringen från gräset kommer tillbaka till jorden och binder fukten lite längre. Bra när det är torrt!
  • Skörda kryddorna efter hand. Repa av blad och lägg på ett galler. Ställ torrt och skuggigt. När alla bladen har torkat – lägg i fina burkar. Så har du prima kryddor hela vintern.
  • Hur mår dina fruktträd? Sitter frukterna i täta klungor? Då är det dags att gallra. Det gör att konkurrensen minskar och de kvarvarande frukterna kan växa sig större och godare. Det ska få plats en normal näve mellan varje äpple.
  • Gödsla med nässelvatten! Jorden börjar få ont om näring nu. Lägg nässlor i en hink fylld med vatten. Rör om ett par gånger under några dagar. När det börjar dofta allt annat än blåbärspaj silar du av nässlorna. Späd med vatten tills färgen blir som te. Vattna!
  • Ta bort sådant som blommat över. Knipsa av stjälken där nya sidoskott vill försöka komma fram. Det finns gott om perenner och sommarblommor som blommar en andra gång om du bara tar bort det som blommat över.
  • Fortsätt att rensa ogräs och plocka bort mördarsniglar innan de blir ett stort problem.
  • Du kan fortfarande så! Asiatiska bladgrönsaker trivs bra nu. Så Ruccola och pak choi i stora krukor och kärl. Så i omgångar med 1-2 veckors mellanrum så fortsätter du att få godheter under en lång tid.

Hämta vår trädgårdskatalog

 

Diskutera