Drömmer du om ett växthus och egenodlat till sommarens grillkvällar? Då är det dags att börja konkretisera drömmen, trots att det fortfarande är bistra vintern.

Ett växthus är ett förhållandevis tacksamt drömprojekt där hemma. Det behöver inte kosta skjortan, det är relativt lätt att montera, det betalar tillbaka massor.

Jansens_Senior_Victorian.jpg

Men du måste lik förbaskat tänka till och göra den del viktiga val innan du klickar på köp-knappen.

– Det tar ungefär två veckor att få hem ett växthus, så än är det gott om tid. Men processen är ofta mycket längre än så, förklarar Lars och Anita på Skånska Byggvarors inspirationsbutik i Helsingborg.

Först och främst ska du ställa dig frågan: Vad ska jag ha växthuset till?

Den som bara vill ha lite gurkor och chili kan nöja sig med ett litet nätt budgetalternativ.

Men idag finns det också växthus som i princip är rena uterum.

– Det har blivit en livsstil att odla. Många vill ha plats att sitta och fika i växthuset. Ut och kolla på nätet! Sno idéer!

Har du redan ett genuint intresse för odling så se upp med storleken på ditt nya växthus. Ganska många som ”bara vill testa lite” upptäcker att intresset växer i takt med att fingrarna blir allt grönare – och så drömmer de om ett större växthus redan till säsong 2.

Markarbetet är väldigt viktigt. Du vill ha det plant intill perfektion. Annars får du inte i glaset när du monterar. En del väljer att odla direkt ner i jorden, men sockeln måste ändå ligga plant.

Någon ställer sitt växthus på plattor, en del bygger det på mur. Du behöver fundera på hur du vill ha det, och lägg mycket vikt vid att fundera över läget.

– Det skadar inte om det är ett ganska skyddat läge. Om stormen Gorm kommer så vill du inte ha ditt växthus på tomtens mest vindutsatta läge.

Du ska också bestämma om du vill ha kanalplast, säkerhetsglas eller vanligt glas.

– Kanalplast är bäst för växterna, men kanske inte för ditt öga. Billigast blir det med vanligt glas, men har du barn eller barnbarn som gillar att leka i trädgården så är vanligt glas också ömtåligast…

Fundera också på om du vill dra in el eller vatten i ditt växthus. Det är alltså en del att grunna på, och snart är det dags att börja driva upp chili- och tomatplantor hemma i bostaden. Våren är närmre än du tror när du tittar ut.

– När du får hem ditt växthus så går det ganska snabbt att få det på plats. Vi hade ett par där en partner satte sig på en stol och servade med pilser och mat medan den andre monterade. De var klara på en helg. Men kom ihåg att vara noggrann!

Till sist behöver du fundera vad du ska inreda ditt växthus med. Vill du ha plats för en stol, en odlingsbänk, förvaring?

Så. NU kan du trycka på köpknappen :-)

Här kan du läsa om hur makarna Nelson i Munka-Ljungby gjorde när de slog två flugor i en smäll och byggde både växthus och uterum i samma lösning.

Växthus_Spira_Orangeri_21,5_kvm_Svart_1.jpg

Växthus_Spira_Mur_10,9_Alu_Klas_Eckerberg_Miljö_05.jpg

Växthus_Spira_Mur_15_Vitt_Siv_Strömberg_Miljö_03.jpg

Växthus_Odla_98_Alu_Kanalplast_Cecilia_Larsson_Miljö_05.jpg

Växthus_Janssens_Helios_Moderne_PROD13_Drivhus_Svart_02.jpg

Diskutera