Ett växthus behöver knappast bara handla om blommor och plantor med det mest närproducerade du kan tänka dig. Stefan Nilsson har precis bjudit på kräftsnapsar i sitt. Och har redan juliga planer för det.

Stefan Nilsson är trendexperten och galleristen som du hittar under namnet Trendstefan på tillexempel Instagram. På den här sajten har han tidigare tipsat om trender för din trädgård.

Att ha sitt egna lilla växthus är en stor hemmatrend som exploderat de senaste åren. Trenden har flera bottnar och tangerar både inredning, mat och livsstil.

Stefan Nilsson och hans man Peter blev med växthus i somras, när säsongen egentligen började lida mot sitt slut. För deras del har växthuset mycket med livsstil att göra.

– Vi har en klassisk 70-tals sportstuga på vårt sommarställe i Roslagen. Vi är där året runt, och vi satsar hårt på att hitta balansen mellan det som är trendigt och modernt och det som bara är avkoppling.

IMG_1044-1.jpg

– Det är dit vi tar alla våra finaste grejer. Vi har investerat i ett nytt kök. Där har vi alla våra dyraste köksprylar och våra finaste tavlor och mattor och våra bästa tidningar. Det kan lätt bli så att man väljer att flytta ut de överblivna prylarna från vinden till sin sommarstuga. Men vi lägger vårt krut på Hasselbacken, som stugan heter. Det är där vi hinner njuta, bostaden i stan är mer funktion.

I mitten av september bjöd Stefan och Peter in till kräftskiva. Och växthuset var samlingsplatsen.

– Vi var åtta personer på åtta kvadrat! Vi bjöd på snaps i växthuset och sedan flyttade vi in till ett ordentligt sittande bord. En fest vinner på att man kan byta lokal, det skapar energi. Och jag älskar att göra det fint. En kräftskiva är ett bra tillfälle. Jag kommer att fortsätta att göra växthuset fint efter säsong. Självklart kommer vi att ha en gran där när det blir dags för jul.

När våren kommer blir det den första riktiga säsongen med ett växthus.

IMG_1787.jpg– Vi har redan hunnit testa lite. Odlat gurka och chili och tomater. Men det var mest bara för att se att funkar med luftning och bevattning. Nästa år blir det odling i full skala. Vi har varit tillsammans sedan Dackefejden och för att undvika bråk har vi delat upp växthuset mellan oss. Peter blir grönsakschef och jag blir blomchef.

Blomchefen med stenkoll på trender och design har redan tagit det nya växthuset till sig, trots att det inte har så många veckor på nacken.

– Det smälter in väldigt bra på vår tomt. Det har en design som gör att det nog funkar lika bra till ett gammalt soldattorp som till något modernt hus.

IMG_1146.jpg

Diskutera