Vid sjön Mellan-Valsan i Falun ligger Mikael och Solveig Barmés fina hus. Där har de bott i 2,5 år och för ett år sedan valde de att bygga ett uterum.

panang_skanskabyggvaror_040

Mikaels familj har ägt marken vid sjön i många år men för 18 år sedan fick Mikael och Solveig köpa loss sommarstugan och för tre år sedan började de bygga sitt drömhus. Redan från starten visste de att de ville ha ett uterum för att komplettera huset. Ett rum de kunde använda året runt för små och stora sammanhang.

De valde modell Fira och helt isolerat för att klara vinterhalvåret – och en takhöjd på 2,4 meter för att få mer rymd samt ljusinsläpp. Tillvalet från Skånska Byggvaror blev lamellgardiner för att det inte ska bli allt för varmt när solen ligger på. Modellen av uterum valdes för att det kunde byggas mot väggen med platt tak, så det skulle smälta ihop med huset och platsen där uterummet skulle placeras. De valde att bygga hela uterummet själva och även höja taket för att få mer ljusinsläpp.

panang_skanskabyggvaror_015

– Vi googlade runt men fastnade för Skånska byggvarors breda sortiment, kontakten har varit bra och proffsig och en fördel var att vi kunde åka till Skånska Byggvarors butik i Falun och titta på olika uterum innan vi bestämde oss, där vi även fick den bästa hjälpen efter alla våra önskemål, säger Mikael.

Eftersom huset är i det mindre slaget ville familjen Barmé ha ett stort uterum och valde Skånska Byggvarors största modell. Uterummet används året runt och är perfekt för att umgås med vänner, spela biljard eller titta på film under vinterhalvåret. Familjen har installerat en projektor och biosystem i uterummet.

panang_skanskabyggvaror_010

– Vi använder uterummet varje dag året runt, förra julen kollade vi på Kalle Anka med hela släkten i uterummet och vi hade även vår gran där. Det höjer hela livskvalitén med ett uterum, säger Solveig

Solveig och Mikaels tips till dig som planerar att bygga uterum:

• Var noggrann med grunden, få den riktigt bra, så det inte skjuter på vintern i glasväggarna.

• Ta det lugnt om man inte är en van snickare, planera ordningen på byggandet.

• Planera belysningen i uterummet efter möblemang och vägguttag efter lampor.

• Verkligen fundera på hur mycket man vill använda rummet (isoleringsgrad). Vill man använda uterummet året runt eller bara på sommaren?

• Isolera uterummet väl eftersom det lätt blir kallt med mycket fönsterpartier.

• Låta sig inspireras av andra uterum och inte vara rädd för att fråga andra hur de byggt eller designat.

panang_skanskabyggvaror_016

Familjen Barmés uterum:

Familjen har valt största storleken av modell Fira som passar fint in mot det faluröda huset vid sjön. Utgått från en färdigkapad stomme men valt att höja taket och bygga på sidorna för att öka ytan och med fasta fönster i framkant för att släppa in mer ljus. Uterummet är en vinterträdgård, ett rum att njuta i under årets alla årstider.

Fira kan är i sin enklaste version anpassat för sommarsäsongen och finns i utföranden för förlängd sommar, vår/höst och vinter. Fira finns i flera storlekar och kan anpassas efter behov.

panang_skanskabyggvaror_012

Skånska Byggvaror tipsar:

Om du funderar på att skaffa ett uterum så har du säkert diskuterat saken med familjen, vänner eller med kollegor på fikarasten. Någon kanske bor i ett nybyggt område med mindre tomt, och har anpassat uterummet efter det. En annan har stor villa i ett läge med havsutsikt, och därmed ett helt annat uterum. Förutsättningarna ser olika ut. Tycke, smak och behov varierar. En viktig aspekt är att uterummet skall matcha huset. Uterummet ska anpassas och se ut som en naturlig del av huset.

Skånska Byggvaror har tagit fram ett antal färdiga koncept som skall göra det lite lättare för dig att välja. Det finns ett antal olika modeller av uterum, både vägganslutna och fristående. Dessa modeller kan sedan varieras, nästan i det oändliga. Därefter skall du bestämma dig för hur du vill använda ditt uterum. Skall det mest vara en oas för umgänge under sköna julikvällar eller vill du också kunna ha din myshörna där du njuter av en bra bok långt in på fuktiga höstkvällar? Allt är möjligt!

Gå till vår Uterumsguide i vår webbutik, där kan du med några enkla klick leka dig fram till ditt egna unika uterum.

panang_skanskabyggvaror_037

panang_skanskabyggvaror_004

panang_skanskabyggvaror_018

Diskutera