Vilken typ av växthus ska du egentligen välja? Här går vi igenom de alternativ du har! 

Enkelt uttryckt kan man säga att det finns fem modeller av växthus: traditionellt, väggmonterat, murbyggt, orangeri och paviljong. Känner du dig osäker på vad som passar hemma hos dig så kommer här en liten snabbguide:

Traditionellt växthus

Fyrkantigt, praktiskt och ja – traditionellt! Här hittar du ett enkelt och litet Bruka på 5 kvadrat för runt 5 000 kronor, ett växthus för nybörjaren som vill börja odla i lagom skala men ändå få ut så väldigt mycket mer av odlingen än vad man får om man bara har krukor och land utomhus att jobba med. Sedan finns det egentligen alla varianter upp till det 19 kvadratmeter stora Oas Master. Då har priset stigit till en bra bit över 50 000 kronor, men då har du å andra sidan ett så robust och exklusivt och stort växthus att du utan vidare kan ha kräftskiva med goda vänner bland olivträd, perenner och chiliplantor.

Växthus_Odla_98_Alu_Kanalplast_Cecilia_Larsson_Miljö_03

Väggväxthus

Det är modellen Odla som går att få som väggväxthus. Det är en prisvärd modell där dörrarna löper friktionsfritt, där ventilationsfönster, hängrännor, stuprör och sockel ingår. Det finns ingen tröskel så det är enkelt att köra in med till exempel en skottkärra. Det här väggväxthuset finns i storlekar från 3,36 till 7,24 kvadratmeter. Välj mellan aluminium och svart samt på säkerhetsglas eller kanalplast. Och vad är då vitsen med ett väggväxthus? Jo, du sparar yta om du har en liten tomt. Kanske gör du också en trist gammal förrådsfasad en stor tjänst genom att låta ett växthus bo där. 

Odla_vägg_724_Svart_Säkerhetsglas_miljö_1

Växthus på mur

I serien Spira finns ett växthus som du monterar på en mur. Det finns i storlekar från 10,9 till 17,3 kvadratmeter. Vitsen med att montera ett växthus på mur är uppenbar: Det ger en svårslagen estetisk känsla! Dessutom finns det förstås en praktisk fördel. Du kan till exempel köra nära med gräsklipparen utan att få ångest över att glaset längst ned blir eländigt.

vxt-guide-3

Orangeri

Namnet kommer av det franska ordet för apelsin, orange. De skapades just som uppvärmda växthus för övervintring av träd som apelsin och fikon, som inte tål vårt vinterklimat i det fria. Men numera behöver du ju inte tänka jättelika arkitektoniska mästerverk i slottsträdgårdar. Växthusens Rolls Royce finns i modellen Spira på 21,5 kvadratmeter och i modellen Oas Junior på 11,4. Det här är växthus som tar vägen någonstans, med vinklar och vrår, burspråk och rymd. Perfekt för dig som vill använda växthuset också som gemensamhetsyta eller allmän andningsplats.

Växthus_Spira_Orangeri_21,5_kvm_Svart_1

Paviljong

Modellen Bruka Atrium är ett elegant och vackert växthus som ger dig ett extra rum i din trädgård. Den sexkantiga paviljongen på 9 kvadrat ger dig möjligheter som sträcker sig bortom odling och växter. Här kan man tänka sig att ha en middagsbjudning, här kan man stå med ett staffli och måla tavlor och bada i ljus.

Paviljong.jpg

 

Diskutera