De senaste tre åren har Pernilla och hennes sambo kombinerat småbarnsliv med renovering av sin klassiska 30-tals villa. De har kommit långt och är vana vid att leva med byggdamm under fötterna. Men när de bestämde sig för sitt allra senaste byggprojekt valde det att flytta ut det i den stora trädgården. Familjen blev med växthus! Här är Pernillas berättelse om hur det gick till.

DSCF9101-459604-edited.jpg

Jag och min familj, sambo och två små barn bor i en villa sedan 3 år tillbaka. Det har varit renovering mer eller mindre från dag ett i huset. Nu var vi sugna på ett litet drömprojekt, något som faktiskt inte "måste" göras och dessutom något vi kunde få jobba med ute tillsammans under sommarkvällarna. 

Pernilla.jpgTill vardags arbetar jag som inredare på Ikea och min sambo är brandman med ett nyfunnet stort intresse för bygge och snickeri. Vi spenderar väldigt mycket tid i hemmet och tycker att det är viktigt att huset ska fungera till alla livets aktiviteter och stunder. Att det dessutom är utseendemässigt i vår stil och smak ligger mig varmt om hjärtat. Jag köper nya växter, byter gardiner och tapetserar om för att jag blir glad av sådant!

30-talsvilla, jordgubbar och växthus

Vi har en villa från 1930 med stor tomt runt hela huset, den har vi mycket jobb kvar på. Men nu har vi skapat en oas för hela familjen med växthus, jordgubbslådor och fikahak. Att vi satsade på ett växthus just nu var för att vi kände "vad väntar vi på?" Vi vill ju njuta mest möjligt av vårt lilla drömprojekt, samt som jag tidigare skrev, vi ville göra något utomhus där vi slapp byggdamm under fötterna efter 3 år av renovering. 

Vilket växthus det skulle bli var ett gemensamt beslut. 13 kvadratmeter passade perfekt under björken på höjden. Jag valde att det skulle vara svart och Gustav, min sambo, vill att det skulle ha mur. Tillsammans satt vi på Pinterest och samlade inspiration på hur vi ville att det skulle se ut, runt växthuset, vilket golv vi skulle lägga i det osv. Gustav googlade sig till mycket information om att mura för första gången exempelvis. DSCF9108-050088-edited.jpg

Storleken kändes bra till det vi vill använda huset till, vi har valt att inte mura några fasta planteringslådor eller liknande i växthuset för att vi vill att det ska kunna vara föränderligt. Ena året kanske vi testar livet som vindruve-odlare och nästa år vill vi kunna placera ut alla växter för att duka för stor middag med vännerna. 

Småbarnsår och byggambitioner i harmoni

DSCF9100-867174-edited.jpgVår stora utmaning i renoveringen är och har hela tiden varit att inte ta tid från barnen, de är små en gång som den gamla sanna klyschan lyder. Vi har rott vårt projekt i hamn genom att hela tiden ha en liten gemensam tidsplan för projektet. På kvällarna, med förbipasserande nyfikna grannar kikandes över staketet har vi grävt, byggt, murat, sått gräs och slutligen möblerat växthuset. När den där möbleringsdagen kom var lyckan total!  

Växthuset är invigt med en vinkväll tillsammans med vänner och fler ska det bli. Det var helt fantastiskt att kunna sitta vindskyddat sent på kvällen, med tända ljus, utan att frysa. I jul kommer julgranen att belysas i växthuset och då tänker jag bjuda min kära far, som hjälpt oss, på minst en kopp varm glögg. 

DSCF9105.jpgVi har valt att dra in både el och vatten i växthuset, just för att verkligen kunna utnyttja det maximalt under hela året. Det är ett tips vi verkligen vill rekommendera.

Pernillas och Gustavs växthus

Modell: Spira Mur, 13,1 kvadratmeter.

Längd: 441 cm

Bredd: 298 cm

Takåshöjd: 286 cm

Stil: Ett växthus i klassisk engelsk stil som ska byggas upp på en mur. Sidoväggarna är extra höga, vilket gör att man även har möjlighet att odla olivträd m.m.

Hämta vår trädgårdskatalog

från sida-111282-edited.jpg

Diskutera