Funderar du på ett uterum och vill ha ett hum om vad det kommer att kosta? Då får du lite hjälp på traven här.

En enkel lösning och liten yta: 25 000 kronor.

En välisolerad dröm och stora utrymmen: 200 000 kronor.

Det är ungefär det spannet du har att röra dig i om du går i uterumstankar.

Om du tittar i produktkataloger kan det vara svår att få ett hum om vad ett uterum kommer att gå loss på. Leverantörerna sätter sällan ut priser i kataloger. Det beror på att katalogerna lever länge, mer än ett år, och att priserna kan förändras. Företagen vill inte låsa fast sig vid ett pris i katalogen, det kan bli kampanjer och utförsäljningar. Gå in på leverantörerna hemsida för dagsaktuella priser. 

På skånskabyggvaror.se kan du gå till uterumsguiden och sätta ihop ditt tänkta uterum med några enkla klick. Då får du direkt på kronan veta vad materialet kommer att kosta, med dagsaktuella priser. Sedan beror det förstås på hur det ser ut hemma hos dig. Du kan behöva räkna med kostnader för markarbete, el, golv, en massa saker.

Med detta sagt: Ett enkelt sommaruterum på 9 kvadratmeter kan du få för runt 25 000 kronor. Medan en 40 meter stor vinterträdgård kan springa iväg till en bit över 200 000. 

Prisskillnaderna handlar i grund och botten om en enda sak: Isoleringen. Självklart påverkar storleken och utförandet (som vilket tak du väljer) – men ett sommaruterum på 14 kvadrat och en vinterträdgård på 14 kvadrat i samma utförande kostar väldigt olika på grund av isoleringen.

Ju bättre isolering du vill ha, ju mer kostar det. En vinterträdgård kan du utnyttja året runt, ett enkelt sommarrum använder du bara under den varmare årstiden. Du får gå till dig själv och ställa den viktigaste frågan: Hur vill jag använda mitt uterum?

Även om du köper ett enkelt och litet kan du få stor användning av det under den kallare årstiden. Vi hör historier om människor som har dem till förvaring. Och att ha tillgång till ett uterum är guld värd kring jul när familjemedlemmarna samlas och maten inte får plats i kylskåpet!

Du får samma kvalitet och hållbarhet på det billiga uterummet som på det dyra. Priset påverkar inte livslängden. Det handlar som sagt om isolering.

Prenumerera på Drömhemmet

Hämta vår uterumskatalog 

Diskutera