Ett uterum är i sig en investering i livskvalitet, men det blir extra fint om man lägger lite möda på miljön utanför uterummet. Det har trädgårdsarkitekten Maritha S. Broman gjort.

FullSizeRender(6).jpg

För tre år sedan lämnade Maritha och Magnus Broman Ängelholm för Stockholm och Åkersberga. Det var jobbplikter som gjorde att de bröt upp från den nordvästskånska småstaden precis vid Skäldervikens stränder. De flyttade från ett blått hav till ett grönt.

Det vill säga de har skapat ett grönt hav utanför villan, med hjälp av skogen och det kuperade läget. Från den nybyggda verandan kan de nu blicka ut över en trädgård som heter duga. Härifrån leder trappor och grusgångar vidare ner i trädgården.

– Det har funnits med mig hela tiden, från det att vi köpte villan. Att ha ett vackert blickfång och kontakt med trädgården inifrån är lika viktigt som att huset harmonierar med trädgården. Vi ville skapa ett naturligt flöde mellan ute och inne. Det skulle kännas enkelt och fritt att röra sig men även stilfullt, säger Maritha – som driver egna företaget InSpirea Trädgård & Design från hemmet. 

I vintras slog de till på ett uterum modell luxuöst. De fastnade för de arkitektritade verandorna från Skånska Byggvaror. En vinterträdgård med en konstruktion som snarare för tankarna till en regelrätt utbyggnad. Här hittade de ett tak som kunde passa till villans takkonstruktion, och en form som både matchade och bröt av från den högt belägna villan från -88. Med hjälp av en duktig snickare blev det 23 kvadratmeter stora uterummet färdigt under den tidiga våren. Sedan väntade en hel del markarbete i den terrasserade trädgården innan det kunde bli en drömträdgård. 

FullSizeRender(1).jpg

– I Ängelholm hade vi ett vardagsrum i markplan och ett orangeri som var i kontakt med trädgården. Den kontakten saknade vi här, det fanns bara en naken vägg utan fönster med utgång från tvättstugan. Det blev naturligt att bygga till där och ett riktigt lyft för huset som tidigare hade sett tråkigt och avhugget ut just där. Vi gjorde om en liten del av takstolen för att göra verandan till en mer integrerad del av huset och för att få samma takhöjd i hela rummet.

En stor matplats finns i mitten av rummet och utmed väggen står ett rejält gammal vitrinskåp. Självklart finns det också en hel del växter. Gränserna mellan ute och inne har som sagt suddats ut och makarna är mer än nöjda med resultatet. 


– Det har blivit en härlig plats för familj och vänner och vi utnyttjar verandan betydligt mer än vi kunnat föreställa oss!

Länk: Hälsa på i en annan trädgårdsdröm och fundera på trädgårdsdesign hemma hos dig. 

IMG_8375.jpg

IMG_8325.jpg

 

IMG_8294(1).jpg

IMG_8379.jpg

IMG_8257.jpg

Hämta vår trädgårdskatalog

Hämta vår uterumskatalog

Diskutera