Vilken grund ska du satsa på när du planerar för ditt nya uterum? Snickaren Tobbe Prütz reder ut begreppen.

Tobbe Prütz har byggt fler uterum än han kan räkna, antingen med gjuten platta eller ett trädäck som fundament.

– Vad ska du använda uterummet till? Om det är ett enkelt sommaruterum som ska byggas så funkar det utmärkt på ett plintat trädäck. Man bör bara förvissa sig om att det är robust och inte rör sig, för annars får man problem med glaspartierna.

Det går att lägga in frigolit i regelverket på ett trädäck, tipsar Tobbe Prütz: 

– Då slipper man eventuella problem med markfukt. Det blir heller inte lika dragigt och då kommer du att kunna förlänga uterumssäsongen lite.

Att förlänga uterumssäsongen är något som snickaren rekommenderar. Är man ändå igång med ett stort projekt så behöver det inte spräcka budgeten helt att satsa på lite rejälare isolering i tak och partier.

Men ju mer man går mot en vinterträdgård, desto större krav ställer det på grunden.

– Då satsar man givetvis på en gjuten platta som man kan lägga ned värmeslingor i. Det blir mest energieffektivt. Slingorna kostar inte så mycket extra när man ändå är igång. De tusenlapparna är småpengar i sammanhanget, och en investering som man kommer att ha glädje av.

Bara enda gång kan Tobbe minnas att han inte utgått från ett trädäck eller en platta.

– Den kunden hade varit i Skånska Byggvarors butik och sett ett uterum på plattor. Så hen åkte hem och började med plattorna, innan samtalet till hantverkarna. Det gick det med, vi fick såga av plattorna och gräva ner och gjuta en kant som allt kunde vila på. Men det var ju att börja lite i fel ände.

– Det händer att folk inte tänker till innan. Låt förarbete och planeringen ta tid. Då blir det inget extraarbete sedan och det sparar du pengar på.

Prenumerera på Drömhemmet

Nyfiken på att se vad det blev av uterumsbygget på bilden ovan? Häng med hem till Bromma här! Reportaget handlar om hur en stylist jobbar med inredningen i uterummet beroende på vilken säsong det är. Vill du bara så resultatet så är det smidigast att bara glutta precis här: 

Uterumsbygge_Camilla_Perez_2015_13.jpg

Diskutera