Kanalplast, glas, plåt, pannor? Här går vi igenom hur du kan tänka när du ska välja tak till ditt uterum.

Låt oss först slå fast: Taket är viktigt. Mer än något annat påverkar det komforten och miljön i ditt uterum.

Alla valen du gör när du planerar för ditt uterum bottnar egentligen i en enda grundfråga: Hur vill du använda ditt uterum? Det är samma sak när det kommer till taket.

Om du ska bygga ett enkelt sommarrum för årets ljusaste månader så är ett enkelt tak i kanalplast ofta det smartaste alternativet. Satsar du på en vinterträdgård som ska vara uppvärmd året om, ja då får du överväga ännu bättre isolering i både komfortens och energieffektivitetens namn.

Häng med här så snackar vi lite om olika material till ditt tak:

Kanalplast

Kanalplast_ytterkant_16_mm.jpgDet populäraste materialvalet. Kanalplast släpper in ljus samtidigt som det har bra isolervärden. Du kan få det i fyra olika tjocklekar – från 10 millimeter för enklare, oisolerade uterum upp till 50 millimeter för uterum som används året om. Kanalplast är oerhört slitstarkt, väger lite och är enkelt att montera. Det är också säkert. Tappar du en 12-kilos Kettlebell på det så händer det inte så mycket, medan en sådan pjäs på ett glastak kan ställa till en hel del oreda. Tänk på att ett helt vitt kanalplasttak släpper igenom bländande mycket ljus, medan ett opalfärgat ger ett mer dämpat ljusintryck. Väg för- och nackdelar. Och tänk på att du alltid kan komplettera med ett skuggtak, som ger ett skönt och snyggt skydd riktigt varma och soliga dagar.

Glastak

Glastak_Uterumsstomme_01.jpgMed glas får du en svåröverträffad känsla. Ditt uterum smälter ihop med ditt hus på ett naturligt sätt och det blir en annan rymd i själva uterummet. Det finns härdat glas som är flera gånger starkare än vanligt glas, men glas är förstås ömtåligare än plast. Tänk på glasets isoleringsförmåga, som anges som U-värde. Ju lägre U-värde, desto bättre isolering. Eftersom värme stiger uppåt kan det vara smart att välja ett glas med bättre isolereffekt än väggarna. Det finns glastak i en mängd varianter. Ett säkerhetsglas gör att det smulas sönder i små behändiga bitar, snarare än i vassa skärvor om olyckan skulle vara framme. Har ditt uterum ett väldigt soligt läge kan det bli onödigt varmt med glastak. Det finns värmereducerande glas, men satsa annars på solavskärmning.

Pannor eller plåt

Vill du göra det mest energieffektiva valet så satsar du på ett traditionellt isolerat tak med pannor eller plåt. Då blir värmeförlusten minimal. Det här beror återigen lite på hur du vill använda ditt uterum. Några vill ha känslan av att sitta ute i naturen, andra vill åt ett speciellt rum som kan användas i princip som vilket rum som helst. Ett traditionellt tak gör att uterummet blir mer som en utbyggnad av själva huset och det kan bli väldigt snyggt – men det ger inte samma utomhuskänsla som plast eller glas.

Stilen på taket

Optimal_S30_Vinröd_Pulpettak_01.jpgTill sist några ord om hur taket ska utformas. Pulpettak är den enklaste formen. Du får ett ganska platt tak med en lutning på 5-10 grader. Det här passar fint till mindre uterum. Enkelt att montera och en billig lösning.

Sadeltak (som faller nedåt i två riktningar utifrån en mittlinje, se huvudbilden i toppen av artikeln) ger mer rymd och lämpar sig bra för lite större uterum. Kan ge ett väldigt enhetligt intryck när de byggs så att de smälter ihop med ditt befintliga hus. Det är en mer komplex konstruktion än ett pulpettak, vilket kräver mer av både hantverkskunnande och plånbok.

Det finns förstås än mer avancerade taklösningar. Verandor – uterum som är nästan som regelrätta utbyggnader – kan fås med valmat tak, med takfall på alla fyra sidor. Det här minskar angreppsytan för regn och vind, och kan se riktigt snyggt ut till villor av lite äldre modell.

Fotnot: Alla leverantörer har inte allt. Skånska Byggvaror har tillexempel inte isolerglas i sortimentet, men glastaken är både härdade och laminerade. Plåttak finns till vissa pulpettakstommar. Du kan behöva beställa från två olika leverantörer. Vill du till exempel ha pannor på ditt uterumstak så vänd dig till en specialist på takpannor!

Hämta vår uterumskatalog

Diskutera