Som specialist på uterum får man förstås mängder av frågor. Här svarar Skånska Byggvarors produktchef Per-Ivan Christiansson på några av de vanligaste frågorna.

Vad är det absolut första jag ska göra om jag funderar på att bygga uterum?

– Det är ingen dum idé att vara noggrann redan när du tänker, planerar och drömmer. Hur stort uterum vill du ha, hur vill du utnyttja det, var ska det placeras. Men innan du kommer för långt i processen: ta kontakt med bygglovsenheten i din kommun! De kan tala om för dig hur stort du får bygga och kanske även var på huset du får bygga ut. För mindre uterum räcker det ofta med en enkel bygganmälan, men det är alltid bra att höra efter. Vissa hus och områden är belagda med strikta restriktioner om hur du får bygga och vad du får bygga.

Var ska jag placera uterummet? 

– Vilket väderstreck vill du åt? Men det är också viktigt att tänka på att uterummet ska vara lättillgängligt. Då använder du det ännu mer. Det finns fördelar med fristående uterum. De placerar du på drömplatsen i din trädgård och de blir som en oas att besöka. Men det finns fördelar med uterum som sitter ihop med vardagsrum eller kök också. De blir en del av huset på ett annat sätt.

Storleken då? Hur stort ska jag bygga?

– Läs gärna vidare på den här bloggen. Vi gör med jämna mellanrum hembesök hos människor som byggt riktigt häftiga uterum. Det är undantagslöst så att de säger att de utnyttjar uterummet ännu mer än vad de hade kunnat drömma om från början. Det blir fort hemmets favoritrum. Då är det ju synd om man byggt det för litet. Om du vet att du bara ska ha det till matplats eller fikarum så kan du förstås anpassa uterummet så att det får plats bord och stolar. Men dröm dig bort lite; det kanske inte är så dumt att få plats med en fåtölj eller en soffa också? Vi har över tusen varianter på färdiga storlekar, det finns garanterat någon som passar hemma hos dig.

Kan jag bygga ett uterum direkt på mitt gamla trädäck?

– Det går säkert utmärkt, men det beror lite på hur däcket är dimensionerat. Är det rejält och stabilt byggt på plintar så brukar det inte vara några problem alls. Men ett uterum med tak och stomme och glaspartier väger flera hundra kilo och det behöver vila på en rejäl grund. Är inte trädäcket tillräckligt stabilt är det ofta enklare att bygga ett nytt, än att försöka rätta till det gamla. Det är samma grundregel som för alla byggprojekt: är underlaget riktigt välgjort så blir resten av bygget mycket enklare. 

Vilka material ska jag använda?

– En stomme i limträ är ett riktigt smart val. Limträ är formstabilt och lättarbetat och det ger dessutom ett bra brandskydd. Vi har färdigkapade och grundbehandlade stommar, som gör att du slipper ett antal timmars arbete. Det är bara att börja montera direkt! Tak av kanalplast är också ett smart val. Kanalplast ger ljus och luftighet, men har också goda isoleregenskaper.

Jag vill ha ett tak i kanalplast. Hur tjock behöver kanalplasten vara?

– Här är det säsongen som styr. Ska du bygga ett enkelt sommaruterum som du tänker dig att använda bara under de ljusaste och varmaste månaderna? Då räcker det med 10 mm. Ska du bygga en fullskalig vinterträdgård så behöver du 50 mm. Det finns de som väljer 16 mm även till ett sommaruterum. Det kostar lite mer än 10 mm, men det dämpar lite regnljud och tar bort en del solvärme. Sedan är skjutdörrar i aluminium och glas det mest kostnadseffektiva valet. Tycker du att det är många val så lugn: när du vet hur du vill använda uterummet så hjälper vi dig med resten. Det finns också en väldigt användbar och smidig uterumsguide på vår webb, där du väljer storlek och säsong och sedan bygger ditt uterum virtuellt i fyra enkla steg. Du får ett förslag på ett färdigt uterum med pris och allt.

Hur ska jag tänka kring fasta partier och dörrar och fönster? 

– Om du vill kunna ställa en möbel, en soffa eller en skänk mot en av uterummets väggar så är det bra att sätta en rad med skjutbara fönster där istället för skjutbara dörrar. Vill du ha en sida stängd så att man inte ska kunna gå ut där, så passar det förstås att välja fast glas. Här är det viktigt att tänka till innan. Återigen: Hur ska du använda uterummet? Hur ska det inredas? 

Kommer det inte att bli väldigt varmt i uterummet en varm sommardag?

– Jodå, det kan det visst bli! Se till att det finns en vädringsdörr som gör att du får svalkande luftgenomströmning. Det finns speciella tak som minskar solens värmeinstrålning. Lamellgardiner ger både skuggning och insynsskydd. Det finns en massa knep.

Hur lång tid tar det och klarar jag det själv?

– Det följer med monteringsanvisningar och någorlunda vana gör-det-självare klarar att bygga ett uterum. Vi finns förstås tillgängliga för vägledning och rådgivning. Har du valt färdigkapat och grundbehandlat är det lite lättare. Jag skulle kanske inte gett mig på det helt ensam, dock. Det underlättar om man är två. Det är roligare att jobba ihop med någon, och då finns det fler som kan klura. Dessutom blir det förstås en del lyft som kan vara knepigt att klara på egen hand. Är grunden klar så klarar en van montör att bygga ett normalstort uterum på en vecka, men det finns förstås de som håller på i en månad också.  

Vad kostar det att bygga ett uterum?

– Det är ju helt upp till dig men vi brukar säga att genomsnittsuterummet kostar ungefär 60 000 kronor. Du kan få ett enkelt sommaruterum för runt 30 000 och du kan bygga en fullskalig veranda, som är nästan som en regelrätt utbyggnad av huset. Då kanske du får räkna med 200 000 kronor.

Hämta vår uterumskatalog

Läs vad snickaren har att säga om uterum.

Läs en artikel till om en snickare som snackar uterum.  

Diskutera