Planerar du att bygga uterum men är osäker på vilken modell du ska välja? Då kommer en hjälpande hand här.  

Det finns förstås inget facit. Vilken modell du väljer handlar väldigt mycket om personlighet och smak. Men det finns ändå lite att resonera kring. Bland annat behöver du hänsyn till vilken typ av bostadshus du har. Det är lättare att börja där än att välja ett vrålsnyggt uterum och sedan anpassa huset efter det…

När du väl valt modell kan du ge den personlighet med en mängd nya val. Lek med fasta partier och glaspartier och hörn och mängder med tillval. Allt det här kan du kika på när du går till uterumsguiden på www.skanskabyggvaror.se

Här ska vi ägna oss åt den allra första delen i valprocessen, själva grundmodellen.

Fira

Firamodell.png

Fira miljö.jpg 

Den här vägganslutna modellen kallas för Fira. Den har pulpettak och passar egentligen till de flesta bostadshus. Finns i kompletta varianter från 10 till 37,4 kvadrat.

Pulpettak har endast ett takfall och återfinns ofta på moderna hus i funkis-stil. Fira kan fås i XL-variant där modellen begåvats med ett liggande överljus som gör att uterummet växer 50 centimeter på höjden och skapar en luftighet som för tankarna till en ateljé.

 Glädja

Glädjamodell.png Uterum med sadeltak kräver lite större hus på 1,5 eller 2 plan. Du behöver ju liksom kunna förankra taknocken mot en husvägg! Gamla stora funkisvillor gifter sig bra med Glädja, men stora hus med personlighet funkar överlag fint. Kan precis som Fira fås med brutna hörn.

Drömma

Drömmamodell.png

Drömma.jpg 

Ytterligare en väggansluten modell med pulpettak, men den här skiljer sig lite från Fira och togs fram i samarbete med en arkitektbyrå med ett uttalat mål: –att hitta ett formspråk som särskilt matchade landets många 70-talsvillor.

Skapa

Skapamodell.png Skapa.jpg

Återigen med pulpettak men nu med anslutning till huskroppen i gavel.

Hylla

Hyllamodell.png

Hylla miljö.jpg

Det finns vinterträdgårdar som går under namnet verandor. Det handlar om arkitektritade rejäla konstruktioner som i princip funkar som en regelrätt utbyggnad av huset. En veranda finns med både pulpettak (Känna), sadeltak (Andas) och som här med valmat tak. Verandorna passar till de flesta hustyper men togs fram med särskilt kärleksfulla blinkningar åt det äldre och riktigt snickarglada villabeståndet.

Önska

Önska.jpg 

Fristående uterum finns i tre grundmodeller, Önska, Tjusa (sadeltak) och Längta (sprunget ur det vägganslutna Drömma med modernare lite kubistisk stil och liggande panel). De fristående modellerna låter dig placera din oas på tomtens mest idealiska plats och behöver inte anpassas till husets utseende på samma sätt.

Vi avslutar med en bild som visar inifrån hur det ser ut när man väljer XL-varianten av Fira och får ett extra ljust och luftigt uterum:

Fira XL.jpg

Samtliga modeller och möjligheter hittar du i uterumsguiden på Skånska Byggvarors hemsida. 

Prenumerera på Drömhemmet

 

Diskutera