Henrik Olsson är kompetensansvarig för energi och el på Anticimex. Han vet varför du borde byta fönster.

Okej, du står där med ditt hus och misstänker att det kan vara dags att byta fönster. Varför då? Kanske för att de helt enkelt är uttjänta. Äldre fönster påverkar din boendemiljö och energianvändning på ett negativt sätt.

Då är beslutet lätt. Det är helt enkelt något som måste göras för att du och ditt hus ska må bra.

– Man kan ha olika faktiska problem med äldre fönster. Man kan uppleva kallras när man sitter i en soffa nära ett fönster. Man kan påverkas av kallstrålningen. Dessutom kan det bli imma mellan glasen. Ett bra fönster löser dessa bekymmer, säger Henrik Olsson.

I en annan situation kanske dina fönster är undermåliga, snarare än uttjänta. 

– Det kan finnas åtgärder att sätta in. Är det bra virke i fönstret kan målningsrenovering i kombination med en tilläggskassett på fönstrets insida vara aktuellt. Det är ett billigare alternativ än att byta hela fönstret.

Men säg att du ändå är framme vid det där fönsterbytet. Det kommer att finnas pengar att tjäna på det i slutändan. Fönster ska man ha länge och lägre energianvändning är alltid något att eftersträva. Hur mycket du tjänar och hur lång tid det tar innan du får tillbaka på investeringen är en klurigare fråga.

– Det är svårt att räkna på kostnadseffektivitet. När vi gör energideklarationer vill vi inte räkna bort oss, det krävs att vi har både hängslen och livrem för att inte ge en glädjekalkyl. Beroende på vald lösning i kombination med lokala kampanjer får kalkyler stora variationer.

Men vad ska du då välja för fönster? Det är en djungel där ute. Inte utan anledning. Hus ser olika ut. Budgetar också.

Och du kan förstås ha andra skäl till att byta fönster än energibesparingen. Inomhusmiljön och estetiken, tillexempel. 

Det är ett val med många komponenter, där den personliga smaken är en.

– Jag personligen kan tycka att det är snyggt med aluminiumfönster till en putsad fasad. De är båda ”döda” material som passar ihop. Till en träfasad kan det passa bättre med träfönster, kanske med spröjs. Ett annat alternativ är plastfönster, som är ett ekonomiskt vettigt alternativ. En kollega till mig räknade ut att han hade råd med två omgångar plastfönster till samma pris som en trävariant.

Bor du nära motorväg eller tågräls? Då kanske du ska satsa på ett fönster med bra bulleregenskaper i första hand. Ett energifönster som dessutom är ett bra bullerfönster blir kanske för dyrt.

Husets ventilationssystem spelar en viktig roll för boendemiljön. Hur var det tänkt att fungera när huset byggdes? Det finns exempel där husägare extremtätat fönster och dörrar eller bytt värmekälla – och fått en lägre energianvändning men en betydligt sämre inomhusmiljö. Ändras något så påverkas eventuellt något annat negativt. Det kan vara en god idé att prata med någon sakkunnig för att förstå byggnadens funktion.

– Olika hus har olika förutsättningar och brister, alla hus är unika, det är omöjligt att hitta generella lösningar. Det finns mycket att ta hänsyn till. Har du ett uterum som är byggd mot ytterväggen så har du på köpet fått en isolerkassett mot ytterväggen inklusive för fönstren. Fönstren blir då som ett energifönster. Ur ett energiperspektiv kanske du inte behöver byta just de fönstren.

– Fundera på vad du vill ha ut av ditt fönsterbyte. Ta sedan in offerter!

Hämta vår fönsterkatalog

Diskutera