Uterum på en balkong – högt upp i det blå och med vidunderlig utsikt över Åresjön och fjällen. Det är vad familjen Nordfeldt Lundgren i Åre skapat med egen handkraft. De bjuder på en utsikt att avundas – eller ännu hellre inspireras av. Följ med på ”hemma-hos-besök” i video och text uppe i det blå med utsikt över fjäll och sjö.

DSC06095.jpg

Strax utanför Åre by, en liten bit öster om centrala Åre och nära skidområdet Björnen bor Tommy Nordfeldt Lundgren med sin familj. Huset, ett tvåvåningshus, ligger inbäddat på bergssidan med Förberget och hotellet Copperhill i ryggen och med framsidan mot den vidsträckta Åresjön och Renfjället. På andra våningen finns en altan längs husets hela längd. En plats med utsikt som får ögonen att le av ren och skär glädje. För att göra altanen användbar när fjällvinden tjuter runt öronen har Tommy byggt ett uterum som blivit familjens absoluta favoritrum.

– I vårt uterum kan vi njuta av altanen och vår underbara utsikt hela året, oavsett väder. Med kamin och ”ett rum för förlängd säsong” kan vi snabbt få upp värmen och använda rummet precis när vi vill. Och det gör vi verkligen, faktiskt varenda dag på året, berättar Tommy Nordfeldt Lundgren.

Med 16 kvadratmeter får familjen plats med ett rejält bord och njuter dagligen av fikor, häng och middagar. Med tre sidor öppningsbara skjutdörrar och glas runt om kan rummet snabbt ventileras, öppnas eller stängas beroende på hur solen ligger och vilket väder som bjuds. 

– Uterummet var faktiskt ett spontanköp. Ett ovanligt lyckat sådant en dag för två år sedan när jag var sjukt less på den regniga sommaren.

– Surfade på Skånska Byggvarors hemsida, pusslade ihop ett rum på prov och plötsligt hade jag köpt det. Det var ett väldigt bra beslut har det visat sig och nu har vi en vädersäkrad balkong som vi njuter otroligt av, säger Tommy med ett skratt.

DSC06093.jpgEn vecka tog det att bygga rummet på balkongen tillsammans med pappan. Enkelt och snabbt gick det så när som på att få allt i våg. Med ett altangolv som inte precis var 100 procent rakt gällde det att få underlaget i våg så att skjutdörrar löper så enkelt och fritt som de ska.

– Vi fick jobba lite på att justera golvet men när väl det var gjort var det enkelt att sätta ihop rummet. Eftersom rummet är isolerat för förlängd säsong isolerade vi golvet underifrån med frigolit. På själva trallen la vi sedan en tjock matta så att rummet blev ombonat och behagligt, berättar Tommy.

Eftersom det finns fler hus som Tommys på gatan, för övrigt är det modulhus som tidigare varit studentbostäder i Stockholm och flyttats till Åre, kan man tänka sig att grannarna är lite avundsjuka på familjens uterum. Och att investeringen har lönat sig råder det ingen tvekan om, berättar Tommy.

– Det är verkligen husets bästa rum. Ett bevis är att vi är i rummet nästan all vår vakna tid! Vi äter, chillar, arbetar och kopplar av i rummet. Den enda regel vi har är att man inte får titta på TV där eftersom det främst SKA vara en plats för avkoppling och umgänge, avslutar Tommy Nordfeldt Lundgren.

Se filmen om Tommys uterum i Åre:  

 

Faktaruta uterum på en balkong

  • Permanentbostad i Åre för familjen Nordfeldt Lundgren, 2 vuxna och 2 barn
  • 16 kvadratmeter – förlängd säsong – kanalplast-tak
  • Kostnad inköp: 16 000 kr. Byggt av Tommy och hans far

DSC06077.jpg

DSC06084.jpg

DSC06121.jpg

DSC06092.jpg

DSC06090.jpg

Diskutera